Közélet

Totális BKV-sztrájk fenyeget

November óta lóg a levegőben a fővárosi tömegközlekedés idei béremelése. Ha a következő hetekben sem lesz megállapodás, március közepe után munkabeszüntetés jöhet.

Szerdán hivatalosan is benyújtotta a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) vezérigazgatójának, Bolla Tibornak a dolgozói oldal a kollektív munkaügyi vitáról szóló kezdeményezését.

A dokumentumot szinte az összes, a társaságnál bejegyzett szakszervezet aláírta. A kollektív munkaügyi vita a konkrét sztrájk előszobája: a vonatkozó szabályozás úgy szól, hogy az érdekképviseletek akár már hét nap után (ez jövő csütörtökön fut ki) beszüntethetik a munkát, illetve ezalatt egyszeri kétórás figyelmeztető leállást is tarthatnak. Úgy tudjuk, ez utóbbi szervezésében egyelőre nem gondolkoznak a szakszervezetek.

Fotó: Földi D. Attila / VG

A kollektív munkaügyi vitát azután kezdeményezték, hogy

a BKV negyedjére is sikertelenül próbálta meg elfogadtatni a munkavállalókkal a 6 + 2 százalékos béremelési javaslatát, amelynek költsége mintegy 5,6 milliárd forint.

A vállalat tegnapi közleményében ezt a gazdasági helyzetet, a szektorra jellemző béremelési trendeket figyelembe véve, korrektnek nevezte. Csakhogy a szakszervezetek már

tavaly novemberben bejelentették, hogy 15 százalékos fejlesztést akarnak, ami a cafeteriakeretre is vonatkozik. Ez nagyjából 11,5 milliárd forintot emésztene fel.

Információink szerint a fővárosi tulajdonú tömegközlekedési vállalat menedzsmentjének kötve van a keze, Budapest ugyanis nem enged nagyobb mozgásteret az eredeti ajánlat feltornászására, amely viszont a szakszervezetek számára elfogadhatatlan.

Karácsony Gergely főpolgármester stábja ezt azzal indokolja, hogy nincs több forrása. Ennek némiképp ellentmond, hogy februárban a Fővárosi Közgyűlés elfogadta a helyi iparűzési (hipa) 2020-ra tervezett, 175 milliárd forintos bevételét. Ez jócskán meghaladja a tavalyi hasonló adatot.

További részletek a Világgazdaság csütörtöki számában

sztrájk BKV szakszervezet 2020 kollektív munkaügyi vita bértárgyalás
Kapcsolódó cikkek