Közélet

Az amerikai munka egyre jobban bejön a magyar fiataloknak

Idén kétszer annyi magyar fiatal utazik az Egyesült Államokba nyári munkára mint tavaly A „pocket money” összegek is emelkedtek 2019-hez képest.

Az első év sikere után idén kétszer annyi magyar fiatal utazik az Egyesült Államokba nyári munkára a Meló-Diák Hálózat és a Camp America közös szervezésében.

A programra jelentkező munkavállalókat 2020-ban már saját J1-es napokon fogadják az Amerikai Nagykövetség vízum osztályán, jelentősen megkönnyítve a kiutazással járó adminisztrációt- olvasható a Meló-Diák Hálózat közleményében.

Az USA-ban hatalmas népszerűségnek örvendő táborok június 1.-25. kezdődnek, és augusztus 15.-25. között érnek véget. Erre az időszakra életkortól és a munka jellegétől függő összegű zsebpénz jár.

A „pocket money” összegek emelkedtek a tavalyihoz képest, idén

  • a fizikai munkát végzők a 9 hét alatt 1300 dollárt,
  • míg a gyermekfelügyelők 750-1050 dollár közötti összeget kereshetnek.
  • Akinek kedve és ideje van, hosszabbíthat –

    egy-egy plusz hétért plusz 200 dollárt fizetnek.

    A programra 2020. március 20-ig kedvezménnyel 439 euró a jelentkezési díj. Ebben benne van a retúr repülőjegy ára, a teljes útra szóló biztosítás, valamint a táborban a szállás és a napi háromszori étkezés.

    A megnövekedett résztvevőszámnak és a megbízható szervezésnek köszönhetően az Amerikai Nagykövetség ebben az évben már külön J1-es vízumnapokat biztosít a szervezőknek, amikor csak a camp programra jelentkezők vízuminterjúival foglalkoznak.

    Fotó: AFP

    A táborokban kétfajta munkát lehet végezni: a J1 / summer work and travel vízummal support staff, azaz kisegítő pozíciókban lehet dolgozni (konyhai munka, takarító vagy karbantartó munka).

    Erre a munkára csak nappalis egyetemisták vagy főiskolások jelentkezhetnek.

    A J1 / camp counselor vízummal gyerekfelügyelői feladatkört láthatnak el a jelentkezők. Ehhez a munkakörhöz nem kötelező a hallgatói jogviszony. Meló-Diáknak erre a programjára szívesen látnak például diplomás fiatalokat is, például tanárokat, tanítókat, óvónőket, pedagógiai asszisztenseket, konduktorokat, edzőket.

    A programra jelentkező

    18. életévüket már betöltött magyar fiatalok minimum kilenc hétre kapnak munkavállalási lehetőséget

    az Egyesült Államok különböző gyermektáboraiban.

    Az 1990-es évek eleje óta több mint huszonkétezer vállalkozó kedvű, az amerikai kultúrát megismerni vágyó fiatal dolgozott egy vagy akár több nyár erejéig az Egyesült Államokban működő mintegy négyezer tábor valamelyikében. A fiatalokat, a pénzkeresés mellett, elsősorban az életre szóló élmények, nemzetközi tapasztalatszerzés, a hosszú távú kapcsolatrendszer kialakítása, az angol nyelvtudásuk látványos fejlődése motiválta.

    Marosi László vezérigazgató úgy fogalmazott, „a Meló-Diák Hálózat kiemelt küldetésének tekinti az ifjúságfejlesztést, ezért hatalmas öröm számomra, hogy új modullal egészült ki a gyakorlati munkatapasztalat-szerzés, ráadásul olyannal, amely a nyelvek ismeretét és a világlátást is gazdagítja.”

    A táborozás után a programban résztvevőknek nem kell azonnal visszautazniuk Magyarországra. Egy 30 napos „grace period” időszakban szabadon utazgathatnak az Egyesül Államokban.

    Az egyik legrégebbi vízumszponzorral, a több mint 50 éve működő Camp America szervezettel, tavaly, első nekifutásra több mint 100 fiatalnak szerveztek a tábori munkát. 2020-ben pedig már most 200-nál is többen jelentkeztek a programra.

    A szervezet kiemelt hangsúlyt helyez a résztvevők biztonságra és a munkakörülményekkel való elégedettségére. A projektet vezető Rasovszky Miklós tavaly a keleti és a nyugati parton is számos tábort látogatott végig, hogy közvetlen visszajelzéseket szerezzen. „A magyar fiatalok mintegy egyharmadával sikerült személyesen találkozni, és nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam: a résztvevők büszkén mutatták meg mivel foglalkoznak, jó volt látni a kiváló lakhatási és munkakörülményeiket.

    Angol nyelvtudásuk már rövid idő alatt is érezhetően rengeteget fejlődött, nagyon gyorsan beilleszkedtek az anyanyelvi környezetbe.

    munka Meló-Diák Hálózat Camp America
    Kapcsolódó cikkek