Közélet

Bezárhatnak az iskolák Magyarországon

Az összes parlamenti frakció indokoltnak tartja az iskolák bezárását a koronavírus-járvány miatt.

Valamennyi parlamenti párt egybehangzóan az iskolák hétfői bezárása mellett foglalt állást a koronavírus terjedése miatt a pénteki hétpárti megbeszélésen

– közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter újságírókkal. Mint mondta: ezt fogja a kormány felé tolmácsolni, és várhatóan 24 órán belül döntést hoznak.

Hétfőtől bezárnak az iskolák

Hétfőtől a tanulók nem látogathatják az oktatási intézményeket – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a kormány Facebook-oldalán péntek este közzétett videójában.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az Operatív Törzshöz intézett nyílt levélben már szorgalmazta

a mielőbbi, már hétfőtől életbe lépő tanítási szünet elrendelését az oktatási-nevelési intézményekben a koronavírus-járvány terjedése miatt.

Fotó: VG

A szakszervezet közölte, hogy

a szomszédos országok többségének gyakorlatát kellene követnie Magyarországnak is.

Ha az intézkedés mégsem lépne életbe, azonnali hatállyal arra kellene lehetőséget biztosítani, hogy ott, ahol a tanulók, szülők vagy tanárok valamelyike érintett a vírus által, a nevelőtestület, a diákönkormányzat és a szülői szervezet külön kérésére egyedi eljárással lehessen az intézményt bezárni. Hozzátették, ha a kormány nem reagál a felvetésekre, arra biztatják majd a szülőket, hogy igazolják gyermekük távollétét.

A felsőoktatásban résztvevő hallgatóknak már nem kell bejárniuk

Az egyetemeken csütörtökre és péntekre kétnapos oktatásmentes időszakot rendeltek el, március 16-tól 20-ig előrehozott tavaszi szünet, ezt követően távoktatás lesz. Valamennyi magyarországi intézmény tájékoztatásában kiemelték, hogy az életbe lépett intézkedések az egyetemek dolgozóit, oktatóit nem mentesítik a munkavégzés alól.

Az egyetemek nem zárnak be, az oktatás távoktatás keretében folytatódik.

Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) csütörtökön közölte, hogy

péntekig minden magyar hallgatónak el kell hagynia a felsőoktatási kollégiumokat a koronavírus-járvány miatt.

A HÖOK azt kérte, a hiteles információkért a hallgatók kövessék a kari, és egyetemi hallgatói önkormányzatok, valamint az intézmények Facebook-oldalát.

koronavírus járván
Kapcsolódó cikkek