Közélet

Szükség van önkéntes munkára a betegellátásban

Csaknem kilencszáz önkéntes (orvos, gyógyszerész, fogorvoshallgató, egészségügyi szakdolgozó) regisztrált az önkéntesek weboldalán.

Levélben tájékoztatták az egyetemi tanulmányaik utolsó évét töltő orvostanhallgatókat, hogy a koronavírus-járvány megfékezése érdekében kötelező érvénnyel mozgósíthatók különféle feladat elvégzésére – áll a Magyar Nemzet cikkében.

Kásler Miklós március 16-án tette közzé a közép- vagy felsőfokú egészségügyi képzésben részt vevőkhöz, a rezidensekhez és szakorvosjelöltekhez, valamint a nem közfinanszírozott intézményekben dolgozó egészségügyi szakemberekhez írt nyílt levelét.

A tárcavezető arra kérte az egészségügyi szakembereket, hogy önkéntes munkájukkal segítsék a sürgősségi betegellátásban, valamint az alapellátásban tevékenykedőket, illetve hogy

helyettesítsék 65 év feletti kollégáikat, hiszen ők a koronavírus-járványban fokozottan veszélyeztetettek,

így olyan beosztásba kerültek, ahol nem találkozhatnak közvetlenül beteggel.

Fotó: Shutterstock

A felhívásra két nap alatt rekordszámú, csaknem kilencszáz önkéntes jelentkezett, többségük orvos-, gyógyszerész- és fogorvoshallgató, de végzett orvosok és egészségügyi szakdolgozók is jelentős számban regisztráltak az önkéntesek weboldalán.

A tárca közlése szerint a segítők közül öten a Szent László Kórházban, húszan a Nemzeti Népegészségügyi Központban látnak el adminisztratív és betegellátási feladatokat,

félszázan pedig a járványügyi mintavételekben segédkeznek majd.

Kásler Miklós azt kéri, hogy a szigorló orvosok ma reggelig jelezzék, hogy a felsoroltak közül mire jelentkeznek. Az Emmi közleménye szerint az emberi erőforrások minisztere köszönetét fejezte ki az önkéntes segítőknek.

önkéntes koronavírus orvos Emmi egészségügy
Kapcsolódó cikkek