Közélet

Biztonságba kerülhetnek az állatorvosi praxisok is

Akár már májusban elfogadhatja a parlament azt a módosítást, amely a hazai állatorvosi praxisok védelme érdekében kerül bele egy 2012-es törvénybe.

Akár már májusban elfogadhatja a parlament azt a módosítást, amely a hazai állatorvosi praxisok védelme érdekében kerül bele egy 2012-ben született törvénybe – mondta a Világgazdaságnak Gönczi Gábor, a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) elnöke.

Magyarországon mintegy 2800 praktizáló, tehát gyógyító állatorvos dolgozik, az összes szakember száma pedig 3200-ra tehető,

közéjük tartoznak a hatósági állatorvosok, az egyetemi oktatók, a kutatók és a gyógyszeriparban dolgozók is. Becslések szerint a hazai állatorvosi szolgáltatás évente tízmilliárd forint árbevételt generál, a tevékenység során felhasznált gyógyszerek, anyagok és eszközök értékét nem számítva. Az állatorvosi rendelőket egyéni vagy társas vállalkozások működtetik kamarai praxisengedéllyel.

Fotó: Shutterstock

A magyarországi praxisok védelme nyugati példák nyomán vált fontossá, ugyanis nemcsak a tengerentúlon, de már Euró­pában is jellemző, hogy multicégek vásárolnak fel állatorvosi rendelőket, és építenek ki rendelői hálózatokat. Az állatorvosok számára a most beterjesztett törvényjavaslat abban nyújt védelmet, hogy a praxisban dolgozó orvosok maradjanak a többségi tulajdonosai a rendelőiknek, és ne pusztán profitszempontokat figyelembe véve működjenek a cégek. Vagyis a meghatározó tulajdonosi jogokat azok gyakorolják, akik részt vesznek az állatorvosi praxisok szakmai működtetésében. A törvényjavaslat egyébként nem zárja ki az állatorvosi szolgáltatások piacáról a pénzügyi befektetőket sem, pusztán azt nem teszi lehetővé, hogy többségi tulajdonosok legyenek.

Magyarországon a 2000-es évek elején indult el az állatorvosi praxisok felvirágzása.

Évente jellemzően országosan harminc-negyven új rendelő nyílt. Az elmúlt tíz évben nyitott, állatorvosi rendelő céljára használt, nagyvárosi ingatlanok többsége bérlemény, a praxisokat jellemzően önerőből vagy mikro- és kisvállalkozói hitelből hozzák létre. Évente nyolcvan-száz végzős hallgató kerül ki az Állatorvostudományi Egyetem magyar nyelvű képzéséből, a végzősöknek nem okoz problémát az elhelyezkedés. A parlament előtt lévő törvényjavaslat azt a folyamatot is támogatja, hogy az idősödő állatorvos családon belül adja át a praxisát.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

Magyar Állatorvosi Kamara állatorvos Gönczi Gábor
Kapcsolódó cikkek