Közélet

Közös teherviselés jön a járványügy miatt

Különadókról és költségvetési átcsoportosításokról számolt be Gulyás Gergely a szombat délelőtti kormányinfón. A pártoknak, a multiknak, a bankoknak és az önkormányzatoknak is be kell segíteni.

A járványügyi védekezések 21. napján járunk, s mivel messze van még a vége, az egészségügyi védekezésre a költségvetés korlátlanul biztosítja a forrásokat – mondta Gulyás Gergely a kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta, hogy a heroikus küzdelmet, amelyet néhány kórházban már most – később viszont az egészségügyi szektor egészében vívnak majd –

bruttó fél millió forinttal honorálja a kormány az egészségügyi dolgozók számára.

Gulyás arról is beszámolt, hogy folyamatos az eszközbeszerzés, annak ellenére, hogy

az egészségügyi termékek piacán a szabad kereskedelmet a szabad rablást váltotta fel,

de mindent megtesznek, hogy a védőfelszereléseket be tudják szerezni. Erre 380 milliárd forintot költött eddig a kormány.

Közös teherviselés jön

Komoly gazdasági következményei is vannak a járványnak, ezért a kormány a költségvetés átrendezéséről döntött: járványügyi és a gazdaság újraindításáról szóló alapot hoztak létre. A kormány jelentős költségvetési átcsoportosításokat hajt végre, és közös teherviselésre köteleznek másokat. Pártokat, multikat, bankokat és önkormányzatokat is – csak így lehet biztosítani, hogy a védekezéshez a források rendelkezésre álljanak.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A kormány 1345 milliárd forintot csoportosított át, és a következő különadókat írja elő:

  • A pártok támogatása: április 15-től 50 százalékát átteszik a járványügyi alapba (1,2 milliárd forint)
  • A multikat terhelő kereskedelmi mértéke 36 milliárdot jelent
  • A pénzügyi szektortól, bankoktól 55 milliárdot kell a járványügynek befizetni
  • A átirányítása az önkormányzatoktól 34 milliárd lesz
  • Ennyivel kell bővíteni egyelőre a járványügyi költségvetést.

    Összesen 663 milliárdot eredményeznek ezek az intézkedések, és 378 milliárd a járványügyi tartalék.

    Guylás Gergely a kiadásokról is beszámolt:

    az egészségügyi szakdolgozók és védőnők béremelésére is sor kerül, november 1-től 20 százalékos emelést kapnak (a korábban bejelentett bruttó 500 ezer forint mellett),

    ez 81 milliárdot jelent a költségvetésből.

    A miniszter az is elmondta, hogy az eszközbeszerzés és a beruházás eddig 380 milliárdba került a központi költségvetésnek, az elmúlt hónapban végrehajtott gazdaságvédelmi intézkedések pedig 1000 milliárdba kerültek eddig.

    A gazdaság újraindításához szükséges lesz a központi intézményektől való megvonás is, ez várhatóan 922 milliárd forintot jelent. A jelenlegi helyzet szerint a gazdaság védelmére és újraindításához 1345 milliárd forintra lesz szükség – közölte Gulyás.

    Napi 4 ezerrel nő a munkanélküliek száma

    A kormányinfón arról is beszámolt, hogy

    30 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma, ezzel együtt viszont a szabad munkahelyek száma jelentősen csökkent. Az elmúlt időszakban napi 4 ezerrel emelkedett a munkájukat elvesztők száma.

    járvány koronavírus Kormányinfo
    Kapcsolódó cikkek