Közélet

A határzárak fellendíthetik a emberkereskedelmet és csempészetet

A járvány kiváltotta válság miatt a világ egyes térségeiben az emberek fokozottan kénytelenek embercsempészekhez fordulni.

A koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett intézkedések, így a tengeri és a szárazföldi határok lezárása az emberkereskedelem- és csempészet növekedéséhez vezethetnek – közölte az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentésében.

A bécsi székhelyű szervezet szerint a járvány kiváltotta válság a világ egyes térségeiben felerősíti a migrációt kiváltó okokat, másrészt

a határzárak miatt az emberek fokozottan kénytelenek embercsempészekhez fordulni.

A lezárt határok és a kijárási tilalmak pedig azt eredményezik, hogy magasabb összegeket is hajlandóak kifizetni az embercsempészeknek, hogy átjuthassanak egyik országból a másikba – olvasható a dokumentumban.

Illusztráció. Fotó: Emin Menguarslan / Anadolu Agency

„A Covid-19 miatt elrendelt utazási korlátozások nem tartóztatják fel a konfliktusok, emberi jogsértések, erőszak és veszélyes életkörülmények elől menekülőket” – emelte ki az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala.

Hozzátette: a járvány gazdasági kihatásai csak növelni fogják a migrációs nyomást, és

ezzel párhuzamosan az emberkereskedelem- és csempészet szintjét.

A romló gazdasági helyzet és a növekvő miatt az UNDOC szakértői a migrációs hullámok erősödésére számítanak a jobban sújtott államokból azokba, amelyek gyorsabban képesek talpra állni.

Ugyanezt a folyamatot lehetett megfigyelni a pénzügyi világválság idején is, 2007 és 2010 között – tették hozzá.

Az UNDOC szerint ezeket a negatív kihatásokat a fellendülést segítő befektetésekkel lehetne ellensúlyozni mind a fejlődő, mind a fejlett országokban. Az ENSZ-hivatal emellett a „biztonságos és szabályozott”, törvényes bevándorlást biztosító lehetőségek kialakítását szorgalmazta.

járvány határzár ENSZ emberkereskedelem csempészet
Kapcsolódó cikkek