Közélet

Trükkös koronavírus-oldalakkal támadnak a kiberbűnözők

Magyar nyelvű átverő emaillel is próbálkoztak már a csalók az elmúlt hetekben.

A globális Covid–19 járvány miatt rengetegen próbálnak tájékozódni az interneten a helyzetről, és most már arról is, hogy a korlátozások enyhítése hogyan történik. A kiberbűnözők pedig gyorsan reagáltak az igényekre, és tömegesen hoztak létre olyan, koronavírushoz kapcsolható oldalakat, amelyekkel valójában rosszindulatú kampányokat végeznek. A Panda Security szakemberei a járvány alatt vizsgálták a világhálót rosszindulatú, koronavírussal kapcsolatos kampányokat keresve, és az eltelt időszakban több száz esetre bukkantak. Az ilyen felületek egyetlen célja a felhasználó bizalmas adatainak megszerzése.

Sokan rátévednek ezekre a valójában rosszindulatú oldalakra, s ráadásul számos esetben érzékeny adatokat adnak meg. Valószínűsíthető, hogy ez a trend, vagyis az ilyen oldalak elszaporodása a gazdaságok újraindításakor is fennmarad, sőt, már arra fókuszálva újabb lendületet kaphat

– jegyezte meg Gölcz Dénes, a Panda Security Hungary ügyvezető igazgatója.

Fotó: Shutterstock

Különösen óvatosnak kell lenni, mert ezek mellett rosszindulatú emailek sora kering a világhálón. Akad köztük olyan is, amelyik magyar nyelven szólítja meg a felhasználót. A Panda Security elemzése szerint ezek a levelek többek között a vírussal kapcsolatos óvintézkedésekről ígérnek információkat, vagy friss híreket kínálnak, de exkluzív, már létezőnek mondott védőoltással is kecsegtetnek. Valójában azonban vírust engednek a gépre, amely érzékeny adatokat szerez meg a támadók számára.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja!

Panda Security koronavírus kiberbűnözés
Kapcsolódó cikkek