Közélet

Vádat emeltek Bige László ellen

Börtönbüntetést és 135 millió forint vesztegetési pénz elkobzását indítványozta az ügyészség. Megszólalt az érintett is.

Börtönbüntetést és 135 millió forint vesztegetési pénz elkobzását indítványozta az ügyészség Bige Lászlóval, a milliárdos Bige Holding vezetőjével szemben – írja a 24.hu.

Korábban megírtuk, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felfüggesztette a Bige Holding Kft. szolnoki műtrágyagyárának működési engedélyét, mert a hatóság szakemberei többek közt hulladékgazdálkodási hiányosságokat tártak fel az üzemben, emiatt ott a biztonságos működés feltételei nem voltak adottak.

Bige László
Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

A Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság jogszerűnek találta a Bige Holding szolnoki kénsavüzemének bezárását, a bíróság szerint a teljes gyár leállítása viszont jogszerűtlen volt. A bíróság az ítéletben megsemmisítette a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak azt a határozatát, amelyben azonnali hatállyal visszavonták a Bige Holding szolnoki műtrágyagyárának működési engedélyét. Kiss Árpád, a tanács elnöke indoklásában kiemelte:

a felperes gyárában voltak üzemzavarok, a határozatból ugyanakkor nem lehetett megállapítani, hogy milyen ok miatt nem felelt meg a gyár a biztonságos üzemelés feltételeinek.

Megszólalt az érintett is

Elfelejtették, hogy nem alkalmazott vagyok, akit meg lehet vesztegetni, hanem én vagyok a tulajdonos, akit a saját pénze ellenében nem lehet megvesztegetni

– mondta Bige László magyar milliárdos a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményben, reagálva arra, hogy a Nyíregyházi Járási Ügyészség vádat emelt ellene vesztegetés miatt.

A szolnoki vegyiüzem elleni, lényegében indokolatlan hatósági fellépéstől kezdve – amelyet a Bige Holding Kereskedelmi és Termelő Kft. működtet – a szintén a cégcsoportba tartozó NZrt. Trade Kft. is a hatóságok célkeresztjébe került a Nitrogénművek Zrt. két vezetőjével együtt – áll a közleményben. Utóbbi kapcsán a vád kezdetben sikkasztás volt, ami a két munkavállaló gyanúsítottkénti kihallgatása során hűtlen kezelésre változott – miközben leértékelt műtrágya értékesítése van a háttérben. Folyamatban van továbbá egy versenyhivatali eljárás a hazai műtrágyaszektor szerződési és értékesítési gyakorlatáról 2011 óta, amelyben nemcsak a Bige László érdekeltségében lévő gazdasági társaságok az érintettek.

A közlemény kiemeli, hogy a támadások kereszttüzében álló milliárdos szerint nyilvánvaló, hogy ki csinálja ezt.

Csányi Sándort már többször megnevezte, mint aki a háttérből mozgatja a szálakat.

Bige László szerint a vesztegetéses ügy mögött sincs más, mint Csányi Sándor ámokfutása.

Bige Holding Bige László
Kapcsolódó cikkek