Közélet

Brazília a járványügyi adatainak nagy részét törölte

A dél-amerikai ország eltávolított a koronavírus-pandémiára vonatkozó több hónapnyi járványügyi adatot a kormányzati honlapjáról.

Brazília vasárnap eltávolított a koronavírus-pandémiára vonatkozó több hónapnyi járványügyi adatot a kormányzati honlapjáról.

Az időrendben, tagállamokra és településekre bontott információkat a brazil egészségügyi tárca törölte,

amelynek élére Jair Bolsonaro elnök június 3-án Eduardo Pazuello tábornokot nevezte ki ügyvezető egészségügyi miniszternek.

„Az összesített adatok (...) nem tükrözik az ország jelenlegi helyzetét” – írta Twitter-üzenetében Bolsonaro az egészségügyi minisztérium egyik dokumentumára hivatkozva. Hangsúlyozta, hogy intézkedéseket hoztak az esetek bejelentésének javítására és a diagnózisok megerősítésére.

Ugyanakkor sem Bolsonaro, sem az egészségügyi tárca nem indokolta meg az adatok törlését a covid.saude.gov.br honlapról. A honlapot szombaton indították újra egy új felülettel, amely csak az utóbbi 24 órában történt halálozásokra, új fertőzöttekre és a gyógyultakra vonatkozó információkat tartalmazza,

az összesítések viszont nem érhetőek el többé.

Fotó: EVARISTO SA / AFP

Latin-Amerika legnagyobb, 210 milliós lakosú országában az egészségügyi tárca szombati tájékoztatása szerint az utóbbi 24 órában 27 075-tel nőtt az igazoltan fertőzöttek és 904-gyel az elhunytak száma.

Az utoljára pénteken közölt összesítéshez mérten így az azonosított fertőzöttek száma 672 846-ra, a haláleseteké pedig 35 930-ra gyarapodott.

Az államfő a járvány kitörése óta többször is elbagatellizálta a helyzet súlyosságát,

volt, hogy aprócska influenzának nevezte az új koronavírus okozta Covid-19 betegséget,

az arra adandó válaszokat pedig túlreagálásnak minősítette.

Szembeszállt a helyi vezetők által elrendelt vesztegzár-rendelkezésekkel is, mondván, hogy a gazdaságban bekövetkezett válság miatt többen halnak majd meg, mint a járványban.

járvány Jair Bolsonaro koronavírus Brazília kormány
Kapcsolódó cikkek