Közélet

Kollégiumot zár be az ELTE

A koronavírus-járvány második hullámára készülnek.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) ősztől bezárja a XIII. kerületben lévő Kerekes úti kollégiumát, ahol hétszáz hallgató elhelyezése volt biztosítva, a szálláshelyen a külföldi diákok száma háromszáz körül volt. Az ELTE a Világgazdasággal azt közölte, országszerte összesen 17 kollégiumot és szakkollégiumot működtetnek vagy bérelnek, ebből Budapesten 11 épület van. Az ELTE aktív hallgatóinak száma meghaladja a 32 ezret, mintegy 11 százalékuk külföldi, közülük átlagosan négyezer diák lakik kollégiumban.

Érthető, hogy az ELTE igyekszik biztosítani a gazdasági stabilitást, de a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) fontosnak tartja, hogy a járványhelyzet okozta gazdasági nehézségek ne a hallgatókon csapódjanak le. Ezért nélkülözhetetlen, hogy az ELTE biztosítson a hallgató számára más módon lakhatást vagy megfelelő összegű többletjuttatást. Ennek hiányában hosszú távon még rosszabb helyzetbe kerülhet az egyetem, ha a hallgatók azért nem iratkoznak be, mert nem kapnak kollégiumi elhelyezést – írta a Világgazdaságnak a HÖOK.

Fotó: Jászai Csaba / MTI

Az ELTE tájékoztatása szerint az egyetem hallgatói önkormányzatával egy olyan intézkedési csomagot dolgoztak ki, amelynek célja, hogy a hallgatók a lehető legnagyobb biztonságban legyenek egy esetleges második járványhullám idején is. Ez a rugalmas rendszer alkalmas lesz arra, hogy bármilyen kormányzati rendelkezés esetén a lehető legjobb megoldást kínálja az ELTE kollégistáinak.

A flexibilis rendszer több elemből áll: a hallgatóknak két férőhelyes szobákat alakítanak ki, s a kapacitás 2 százalékának megfelelő üres szobát tartanak fenn egészségügyi célból.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

koronavírus ELTE oktatás kollégium
Kapcsolódó cikkek