Közélet

Magyarok százezreinek adatait árulják a dark weben

Név, munkahely, családi állapot, mobiltelefonszám, e-mail-cím – egyebek között ezek az adatok érhetők el a „sötét interneten”.

Név, munkahely, családi állapot, mobiltelefonszám, e-mail-cím – egyebek között ezek az adatok érhetők el a „sötét interneten”, vagyis a dark weben 370 ezer magyar, globális szinten pedig mintegy 500 millió Facebook-felhasználóról – derül ki a Quadron Kibervédelmi Kft. elemzéséből. Az adatokat egy hekkercsoport árulja, és a helyzet azért különösen veszélyes, mert a kiberbűnözők a személyes információk alapján célzottabb, profibb és sokkal nehezebben kivédhető adathalász támadásokat indíthatnak az érintettek ellen, akiknek akár a bankkártyaadatait is ellophatják.

Fotó: Shutterstock

„Ezeket el lehet adni a számítógépes alvilágnak, vagyis az adathalászok sokkal kidolgozottabb, célzottabb támadásokat tudnak végrehajtani.

Míg korábban olyan csaló levelek érkeztek, amelyek úgy kezdődtek, hogy »Kedves ügyfél«, most minden adat megvan ahhoz, hogy a támadó a nevén szólítsa meg potenciális áldozatát, vagy sms-ben küldjön adathalász linket – ez az úgynevezett smishing (SMS phishing).

Emellett még pontosabb levéláradatot tudnak indítani, hiszen már lehet kategorizálni a célpontokat város, munkahely, családi állapot szerint is. Az ilyen próbálkozások sokkal életszerűbbek, várhatóan többen fognak áldozatul esni nekik, és ezáltal nagyobb pénzösszegeket fognak veszíteni” – mutatott rá Solymos Ákos, a Quadron szakértője.

Az adatok nem közvetlenül a Facebooktól kerültek ki, szakértők azt valószínűsítik, hogy tavaly, az Elasticsearch adatbázisok sérülékenységeinek kihasználásakor egy olyan cégbe is behatoltak, amely valamilyen facebookos alkalmazáson keresztül összegyűjtötte ezeket az adatokat. A helyzetet nehezíti, hogy a kiberbűnözők mellett a szoftverfejlesztők, a webes szolgáltatások üzemeltetői és maguk a felhasználók is felelősek a kialakult helyzetért. A felhasználók közül ugyanis sokan vakon megbíznak akár a Facebookban, akár az ott elérhető alkalmazásokban.

 

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

dark web Facebook
Kapcsolódó cikkek