Közélet

Trump templomlátogatása tovább borzolta a kedélyeket

Az elnököt felbosszantotta, hogy a sajtóban úgy ábrázolták, mint aki földalatti bunkerében várja a washingtoni megmozdulások végét.

Donald Trump a Fehér Ház közelében lévő Szent János-templom előtt fotózkodott a Bibliával, miközben a rendőrök könnygázzal tartották távol a rasszizmus és a rendőri erőszak ellen tüntetőket a környéktől.

Mariann Edgar Budde, a washingtoni episzkopális egyházmegye püspöke bírálta Donald Trump amerikai elnököt és kiemelte:

az ország mélyebb sebeire kellene koncentrálni a rasszizmus miatti országos tüntetések közepette.

Michael Curry, az amerikai episzkopális egyház első fekete vezetője közleményében elítélte, hogy Trump politikai célokra használta fel a Szent János-templomot és a Bibliát.

Fotó: Brendan Smialowski / AFP

Trump a Fehér Házból sétált át a Szent János-templomhoz egy fotózás kedvéért hétfőn.

A templomot a 19. század eleje óta rendszeresen felkeresték az amerikai vezetők.

Budde, aki korábban 18 éven át Minneapolisban szolgált, rámutatott: a templomot váratlanul érte az elnöki látogatás, amely semmibe vette, hogy ezt a szent helyet szent célokra szokás használni. Andrew Cuomo New York-i kormányzó is bírálta a fotózás érdekében bevetett rendőri erőszakot, szégyenletesnek nevezve azt.

Trump hétfőn azt mondta: szükség esetén a katonaságot fogja bevetni a tüntetések megfékezésére.

Az elnököt felbosszantotta, hogy a sajtóban úgy ábrázolták, mint aki földalatti bunkerében várja a washingtoni megmozdulások végét.

Egy névtelenül nyilatkozó forrás szerint Trump azt mondta bizalmasainak, a Fehér Házon kívül akar mutatkozni, és ennek a tervnek a részeként kereste fel a Szent János-templomot.

Az NBA sem maradt érintetlen az ügyben

A San Antonio Spurs vezetőedzője, Gregg Popovich szintén csatlakozott az NBA edzőinek új bizottságához, amelynek fő feladata a helyi közösségek vezetőivel való együttműködés a faji megkülönböztetéssel és az ehhez köthető reformokkal kapcsolatos megoldások megtalálása.

A bizottságot a Nemzeti Kosárlabda Edzők Szövetsége (NBCA) hozta létre az országban a múlt héten zajló tüntetések nyomán.

A tagok között találjuk a Golden State Warriors edzőjét is, Steve Kerr-t, aki a San Antonio Spurs bajnokcsapatának játékosa volt, miután része volt a Chicago Bulls történelmi sikereinek.

Fotó: Brendan Smialowski / AFP

Kerr legutóbbi Twitter-bejegyzésében a Szent János-templomba Bibliával pózoló Donald Trumpot „dicséri” nem kevés iróniát nélkülözve, miszerint látszik rajta, hogy családi értékek mentén cselekszik és szigorú erkölcsi szabályokat követ, ez pedig mindent megváltoztathat.

I feel so much better seeing him hold the Bible. Now I know he is a moral man driven by family values and a strict set of personal ethics. This changes everything. pic.twitter.com/6EpXfDnafI

— Steve Kerr (@SteveKerr) June 2, 2020

Kiemelt kép: Fotó: Brendan Smialowski / AFP

Donald Trump Twitter Steve Kerr NBA Szent János-templom
Kapcsolódó cikkek