Közélet

Ismét katonák fertőtlenítik a Pesti úti idősotthont

Megelőző intézkedésként fertőtlenítik újra az intézményt a Magyar Honvédség katonái, hogy ne válhasson ismét gócponttá az idősotthon.

Ismét fertőtlenítik a főváros által fenntartott Pesti úti idősotthont a katonák – jelentette be a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Németh Szilárd a XVII. kerületi idősotthon előtt tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett: legutóbb húsvétkor kellett fertőtleníteni az idősotthont, ahol a koronavírus-járvány idején „a fenntartó súlyos mulasztásai miatt gócpont alakult ki”.

Hozzátette: ilyen mulasztás volt, hogy amikor berobbant a vírus, nem volt állandó és folyamatos orvosi ellátás az intézményben, nem tartották be az előírásokat, ajánlásokat és súlyos higiéniai mulasztásokat is találtak a hatóságok.

Az otthonban 312 ápolt és 26 ápoló betegedett meg, és 55-en elhunytak

– mondta az államtitkár. Németh Szilárd hangsúlyozta: az intézmény vezetőségét és a fenntartó Fővárosi Önkormányzatot felelősség terheli az ügyben.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MT

Az államtitkár hozzátette, hogy most megelőző intézkedésként fertőtlenítik újra az intézményt a Magyar Honvédség katonái, hogy ne válhasson ismét gócponttá az idősotthon.

A fertőtlenítésben, csakúgy, mint áprilisban, a Petőfi Sándor vegyivédelmi zászlóalj katonái, valamint az általuk kiképzettek vesznek részt, összesen 25-en. Áprilishoz hasonlóan most is 85 ezer négyzetméter felületet kell fertőtleníteniük, a munka tavasszal 425 munkaórát, azaz hat napot vett igénybe.

Németh Szilárd kitért arra is, hogy a Magyar Honvédség egyedülálló vegyivédelmi és biológiai mentesítőképességét felhasználva, országszerte több mint ezer idősotthonban és szociális intézményben 2,5 millió négyzetméter felületet vírusmentesítettek és fertőtlenítettek a katonák a koronavírus-járvány idején. Ehhez 77 ezer liter, a Mol által gyártott vírusölőt és 36 ezer liter hipót használtak fel.

Németh Szilárd idősotthon
Kapcsolódó cikkek