Közélet

Pénzügyi tanácsadáshoz sem kell diploma

Programozó, grafikus vagy projektmenedzser is lehet valaki szakképesítés nélkül – derül ki a LinkedIn összeállításából. A cégeknek csak az a fontos, hogy a dolgozó fejleszthető legyen.

A koronavírus-járvány mély nyomokat hagyott a globális munkaerőpiacon. A gazdasági válság miatt a cégek kénytelenek voltak elbocsátani munkavállalókat, és a munkaerő-felvétel üteme is lassult.

Ennek következtében a munkaerőpiacon egyre nagyobb a verseny, Angliában például évtizedek óta a legmagasabb, a múlt évhez képest háromszorosára növekedett.

A LinkedIn olyan állásokat is feltérképezett, amelyekhez nem szükséges felsőfokú végzettség.

Az álláskínálatok alapján összeállított tízes toplistában olyan munkalehetőségek szerepelnek, mint pél­dául szoftverfejlesztő vagy grafikus, de még a pénzügyi ellenőri munkakör betöltéséhez sem követelnek diplomát. A listázott szakmák nyitott pozícióinak száma folyamatosan növekedett az utóbbi négy évben, ráadásul a kínált fizetés is átlag feletti.

A pozíciók betöltéséhez főként digitális készségekre van szükség, amelyek fejleszthetők virtuális kurzusokon is, és a betanulásnak nem feltétele az előképzettség.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetében működő Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) becslése szerint 14 százalékkal csökkent a globális munkaórák száma 2020 második negyedévében a koronavírus-járvány okozta válság miatt, ami azt jelenti, hogy nagyjából 400 millió teljes állás veszett el.

A veszteség az Egyesült Államokat érintette leginkább, ahol 18,3 százalékkal csökkent a munkaórák száma, ami mintegy 70 millió munkahelyet tesz ki.

Fotó: Shutterstock

Az ILO előrejelzései szerint a három forgatókönyv alapján változhat. A kilátások szerint az év második felében a globális munkaórák további 4,9 százalékkal csökkennek, és 140 millió munkahely szűnik meg. Ennél rosszabb lehet a helyzet, ha a koronavírus-járványnak lesz második hulláma, és további korlátozásokat kell életbe léptetni.

Ebben az esetben a munkaórák 11,9 százalékos csökkenésére számíthatunk globálisan, és 340 millió munkahely szűnhet meg.

A teljes cikket elolvashatják a Világgazdaság keddi számában

ILO végzettség LinkedIn
Kapcsolódó cikkek