Közélet

Zöld jelzést kapott az NFL-szezon

Megállapodott a liga és a játékos-szakszervezet.

A tengerentúli profi amerikaifutball-ligának (NFL) sikerült megállapodásra jutnia a játékos-szakszervezettel (NFLPA) a kollektív szerződés módosításairól, így zöld jelzést kaptak az edzőtáborok, valamint a szezon.

A megállapodás értelmében az edzőtáborokat kedden nyitják meg – az újoncok és az irányítók hétfőn koronavírustesztekkel már megkezdték a felkészülést –, a bajnoki idény nyitányát pedig szeptember 10-re tűzték ki.

Roger Goodell NFL-főnök kiemelte:

olyan átfogó protokollt dolgoztak ki, amelynek célja, hogy a szurkolók, a játékosok, a klubok és a közreműködők számára minimalizálják a koronavírus-járvány kockázatát.

Hozzátette: tudják, minden bizonnyal további kihívásokkal kell majd szembenézniük, ennek ellenére elkötelezettek, hogy biztonságos és teljes szezont rendezzenek 2020-ban, amelynek ezúttal is a Super Bowl lesz a záró csúcseseménye.

A játékosok az edzőtáborban két negatív koronavírusteszttel vehetnek részt, de a táborban azt követően is sűrűn végeznek majd teszteket.

Fotó: AFP

Az edzőtábor első három hetében felszerelés nélküli edzéseket tartanak, a rendes, maximális intenzitású gyakorlások csak az edzőtáborok huszadik napján kezdődnek. Az edzőtáborokban a megszokott kilencven játékost csak augusztus 16-ig foglalkoztathatják a klubok – akkor kell kijelölni a nyolcvanas kereteket –, de a létesítményekben egyszerre addig is legfeljebb csak nyolcvan játékos lehet.

A feleknek sikerült abban is megállapodniuk egymással – a többi nagy amerikai ligához (NBA, NHL, MLB) hasonlóan –, hogy a játékosok milyen feltételekkel dönthetnek a szezontól való esetleges távolmaradásukról.

A játékosoknak augusztus 3-ig kell jelezniük, hogy rendelkezésre állnak-e a 2020-as szezonban vagy sem. Döntésük egyrészt végleges, másrészt a szerződésük ennek következtében automatikusan egy évvel meghosszabbodik.

Aki orvosi indok nélkül marad távol, az a szezonra 150 ezer dollárt, aki orvosi indoklással, az pedig 350 ezer dollárt kap a ligától.

Megegyezés született a fizetésekkel kapcsolatban is, így a játékosok akkor sem veszítenek garantált bérükből, ha a szezon valamilyen okból félbeszakad. A pénzt csak részarányosan kapnák meg, de a fennmaradó összeget legkésőbb 2024-ig átutalnák nekik.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek