Közélet

A külföldi bérvadászokért lobbizik a vadászkamara

A bérvadászati bevételek döntő hányadát ebben az időszakban a külföldi vadászvendégek révén érik el a vadászatra jogosultak.

Az előttünk álló gímbika szezon egycsapásra kilátástalanná és pénzügyileg tervezhetetlenné vált – közölte az Országos Magyar Vadászkamara a honlapján azzal kapcsolatban, hogy a kormány lényegében teljes határzár mellett döntött, ami hétfőn éjféltől lép életbe.

Hozzátették: nem vitatva különböző járványügyi szabályok szükségességét, ennek jelentősége a vadgazdálkodási ágazatban óriási,

a bérvadászati bevételek döntő hányadát ebben az időszakban a külföldi vadászvendégek révén érik el a vadászatra jogosultak.

Illusztráció. Fotó: VG

Mint írják a külföldi bérvadászat során a turisták nem a népszerű, mindenki által keresett helyeket látogatják, hanem vidékre utaznak és ott minimális létszámú emberrel kerülnek kontaktusba.

Ráadásul a vadászat a szabadban zajlik, nem kapcsolódik hozzá közönség, nincs több résztvevő. Ezekre tekintettel, a vadgazdálkodási nehézségeket felismerve a Vadászkamara a bejelentést követően még a hét végén egyeztetett az Agrárminisztériummal.

A Vadászkamara több ágazati szakember, valamint járványügyi szakember bevonásával kidolgozott egy olyan járványhelyzetben alkalmazható részletes eljárásrendet, melynek betartása garantálná

  • a vadászvendégek beutazási lehetőségét,
  • a járványügyi kockázatok minimalizálását
  • és a vadászatra jogosultak számára a bérvadászati bevételeket.
  • A külföldi bérvadászok különleges protokollját hétfő reggel eljuttatták az Agrárminisztériumba, bízva abban, hogy a járványügyi kockázat minimális volta miatt az eljárásrend betöltheti szerepét és rendkívül szigorú adminisztráció és szabályok betartása mellett, érkezhetnek vendégvadászok szeptemberben Magyarországra. Választ még nem kaptak.

    határzár koronavírus vadászat beutazás
    Kapcsolódó cikkek