Közélet

Korábbi F1-es pilóta nyerte az Indy 500-ast

A japán Szato Takuma nyerte az autós IndyCar-sorozat legendás versenyét, az indianapolisi 500 mérföldes viadalt.

A 43 éves pilóta 2017-ben is diadalmaskodott itt – első japánként. A második sikere azt jelentette, hogy bekerült abba a 20-as elitbe, akiknek legalább kétszer sikerült megnyernie az Indy500-at.

Szato 2002 és 2008 között a Forma-1-ben szerepelt, 90 futamon indult, de utána nem kapott szerződést. Az IndyCarban 2010 óta versenyez. Elmondása szerint nem is tudta elképzelni, hogy ennyi idősen még lehetőséget kap.

Fotó: Amy Lemus / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Negyven fölött... és még mindig vezetek. Egy álomban élek. Az emberek azt mondták, hogy talán 2012 lehetett a csúcsom. De kaptam egy második esélyt. El sem tudtam képzelni, hogy a Forma-1-nél hosszabb időt tölthetek ebben a sorozatban, pedig már több mint tíz éve itt versenyzek

– fogalmazott Szato. Hozzátette: még mindig éhes a sikerre, és az Indy500-as energiát ad.

A több balesetet is hozó viadalt – amelyet 1911 óta rendeznek – először tartották augusztusban (eddig mindig a háborús hősök május 30-i emléknapjának hétvégéjén futották), és ugyancsak a koronavírus-járvány miatt először fordult elő, hogy nézőket nem engedtek be, pedig rendszerint 400 ezren is kilátogatnak a viadalra.

Indy500 autósport
Kapcsolódó cikkek