Közélet

Műanyag korona kelhet el aranyáron

Ez lesz az első olyan árverés, amelyet egy nemzetközi aukciósház teljes egészében a hip-hop világának szentel.

Több százezer dollárért kelhet el az a műanyagból készült aranyszínű korona, amelyet a néhai rapper, Notorious B.I.G. viselt a halála előtti utolsó fotózáson. A Sotheby's New York-i hip-hop kultúrával foglalkozó aukcióján szeptemberben 120 tételre lehet licitálni.

Ez lesz az első olyan árverés, amelyet egy nemzetközi aukciósház teljes egészében a hip-hop világának szentel. A kikiáltási tárgyak között ékszerek, divatcikkek és képzőművészeti alkotások is szerepelnek.

Notorious B.I.G. koronáját, amelyet az 1997-ben készült King of New York című fotón viselt, először viszik árverésre. A relikviáért 200-300 ezer dolláros (60-90 millió forintos) árat vár a Sotheby's szakértője a szeptember 15-i aukción.

A New York-i rappert, akit Biggie Smalls néven is ismertek, 24 évesen lőtték le Los Angelesben egy fotózás után. Halálának körülményeire éppúgy nem derült fény, mint ahogy az egy évvel korábban, 1996-ban 23 évesen megölt rapper, Tupac Shakur halála is megoldatlan maradt.

Fotó: SOTHEBY'S / AFP

Casandra Hatton, a Sotheby's szakértője szerint a korona értéke azért ugorhat ilyen magasra, mivel felismerhető darab.

Bárki, aki a kilencvenes években élt, tudott Biggie koronájáról. Szerepelt a pólókon, magazinok borítóin, ikonná vált

– fogalmazott.

A műanyag koronát a rapper és a fotót készítő Barron Claiborne is aláírta. A győztes licitáló a fotó kinagyított példányát is megkapja majd.

Az árverés további fénypontjai között szerepel Shakur 16 évesen írt 22 szerelmeslevele, amelyeket középiskolai szerelmének, Kathy Loynak címzett 1987-1988-ban. Értéküket előzetesen 60-80 ezer dollárra (18-24 millió forintra) becsülték.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek