Közélet

Apokaliptikus állapotok várhatóak Dovernél

Az uniós tagállamokban egyre erősödik a meggyőződés, hogy a brit kormány nem is törekszik megállapodásra, bár pontosan tisztában van ennek káros következményeivel.

Több kilométer hosszú, akár hétezer kamionból álló sorok Kentben, két-három napos várakozás a doveri kikötőnél, akár három hónapig tartó fennakadások az exportban és az importban – ez vár a brit fuvarozókra január 1-jétől, ha nem sikerül megállapodni az Európai Unióval a jövőbeni kereskedelmi kapcsolatokról. A figyelmeztetés a megállapodás nélküli felkészülésért felelős minisztertől, Michael Gove-tól érkezett, akinek a logisztikai vállalatokhoz írt levelét több sajtóorgánum is megszerezte.

A vészforgatókönyv kísértetiesen emlékeztet az egy évvel ezelőttire,

amikor a brit kormány még szimulációs gyakorlatot is végzett annak kiderítésére, mi várható a Dover felé vezető autópályán. Gove szerint azonban a változások mindenképpen elkerülhetetlen, akár lesz megállapodás, akár nem, hiszen az exportőröknek előbbi esetben is vámellenőrzésen kell átesniük.

Megfelelő dokumentumok hiányában a brit és az uniós kereskedők áruit is megállítják majd a határon, ami fennakadásokat okoz. Ezért elengedhetetlen, hogy az érintettek már most lépjenek, felkészüljenek az új formaságokra

– idézte a Sky News Gove levelét.

A fuvarozók szerint azonban a kormány a korábbi figyelmeztetéseik ellenére késlekedett, a fennakadásmentes forgalmat biztosító úgynevezett „okos fuvarozórendszer” például csak tesztüzemmódban működik majd januárban, és „siralmasan elégtelen” támogatást nyújtottak az 50 ezer szükséges új vámközvetítő felvételéhez és kiképzéséhez is.

Fotó: JOHN THYS / AFP

A Changing Europe kutatóintézet szerint friss élelmiszerből és gyógyszerből is hiányt okozhat a megállapodás nélküli kilépés, amelynek a gazdasági kárai hosszú távon háromszor nagyobbak, mint a koronavírus-járványé. A britek abban bíztak, hogy Németország az EU soros elnökeként teljes súlyát beveti a kompromisszum érdekében, de csalódniuk kellett, mert a berlini kormány egyre inkább kezdi elveszíteni a türelmét. Legutóbb Michael Roth Európa-ügyi miniszter figyelmeztett, hogy a kilépési megállapodást részlegesen felülíró belső piaci törvény teljes mértékben elfogadhatatlan, és veszélyezteti a kereskedelmi megállapodás esélyeit. „Kedves londoni barátaink: hagyjátok abba a játszadozást. Fogy az idő” – írta Roth Twitter-bejegyzésében. Michel Barnier uniós főtárgyaló tegnap informális megbeszélést folytatott Londonban a jövő heti, utolsó egyeztetési forduló előkészítésére. Az uniós tagállamoknak azonban egyre inkább az a meggyőződésük, hogy brit kormány nem is akar megállapodni, és arra törekszik, hogy ezért Brüsszelre hárítsa a felelősséget, nyilatkozta az Irish Timesnak Simon Conevey ír külügyminiszter.

Németországba települ a JPMorgan

A JPMorgan Chase 200 milliárd eurót költöztet át az Egyesült Királyságból Németországba a Brexit miatt – értesült a Bloomberg. A legnagyobb amerikai bank az év végére befejezi vagyona áthelyezését Frankfurtba, de a szolgáltatásai egy részét Párizsból, Milánóból és Madridból folytatja London helyett. A JPMorgan a múlt pénteken már értesítette 200 munkavállalóját is arról, hogy el kell hagyniuk a brit fővárost, mert minimális az esélye annak, hogy Boris Johnson kormányának az év végéig sikerüljön megállapodni Brüsszellel. Az eddig Londonban dolgozók január 1-jétől hat hónapig ingázhatnak, és segítséget kapnak a költözéshez, valamint a nyelvtanuláshoz is. | VG

 

berxit
Kapcsolódó cikkek