Közélet

Ellenzéki vezetőket vettek őrizetbe, elzárták a sztrájkvezetőt

Továbbra is folyamatosak a tömegtüntetések Fehéroroszországban.

Fehéroroszországban tizenöt nap elzárásra ítélték hétfőn Anatolij Bokunt, a Belaruszkalij állami bányaipari óriásvállalat sztrájkbizottságának tagját nem engedélyezett tiltakozó akcióban való részvétel miatt – közölte Hleb Szandrasz, a testület szóvivője.

A munkabeszüntetés az augusztus 9-i vitatott elnökválasztás nyomán kezdődött, amelyen a hivatalos eredmények szerint Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő hatodik mandátumát szerezte meg. Azóta folyamatosak a tömegtüntetések is az országban.

Megfigyelők szerint

a tüntetőkkel szemben kezdetben erőszakos fellépések után a karhatalom igyekezett kerülni a túlkapásokat, és fenyegetésekkel, illetve aktivisták célzott őrizetbe vételével próbálja módszeresen elfojtani a hetek óta tartó tiltakozásokat.

Bokun a szalihorszki Belaruszkalij vállalatnál dolgozik, amely a világ kálisótermelésének mintegy ötödét biztosítja, ami Fehéroroszország egyik legnagyobb bevételi forrását jelenti. A cég vájárjai augusztus 17-én vonultak ki Szalihorszk főterére Lukasenka lemondását és új választások kiírását követelve.

Szandrasz szerint a hatóságok időközben véget vetettek a két hete tartó sztrájknak, újraindítva a termelést. Mint mondta, a fehérorosz Állambiztonsági Bizottság (KGB) – a többi között tömeges elbocsátások kilátásba helyezésével – gyakorolt nyomást a munkásokra, hogy hagyjanak fel a munkabeszüntetéssel.

A nap folyamán Minszkben őrizetbe vették az ellenzéki Koordinációs Tanács egy további elnökségi tagját.

A testület tájékoztatása szerint Lilija Vlaszovát nem engedélyezett tüntetésen való részvétel miatt idézték be meghallgatásra a minszki rendőr-főkapitányságra.

Fotó: AFP

Paval Latuska, aki szintén a tanács elnökségi tagja, közölte: Vlaszova őrizetbe vételére a testület hétfői ülését megelőzően került sor. Hozzátette: az ellenzéki aktivista otthonát átkutatták a hatóságok.

A nap folyamán a hatóságok

őrizetbe vették a Koordinációs Tanács homeli részlegének vezetőjét is a kelet-fehéroroszországi városban.

Vaszilij Poljakovot közigazgatási vétség gyanúja miatt állították elő a helyi hatóságok tájékoztatása szerint. Korábbi értesülések szerint Poljakov önként ment a homeli központi kerületi bíróságra, hogy az augusztus 30-i tüntetésen őrizetbe vett személyek sorsáról érdeklődjön. A rendőrség akkor fogta el, amikor éppen elhagyta a bíróság épületét.

A múlt héten a Koordinációs Tanács hétfős elnökségének több tagját is őrizetbe vették, illetve kihallgatták a hatóságok. Szjarhej Dileuszkit és Olha Kovalkovát egy minszki bíróság augusztus 25-én tíznapos letartóztatásba helyezte.

Fehéroroszországban tüntetések zajlanak az elnökválasztás óta, amelyen Lukasenka megszerezte sorban a hatodik államfői mandátumát. Az egykori téeszelnök a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80 százalékával győzött az elnökválasztáson. Az ellenzék szerint a minszki vezetés elcsalta a választást, és a nyugati országok sem ismerik el a voksoláson született eredményt. A hivatalban lévő elnök szerint a tüntetéseket külföldről irányítják, az ellenzék azonban cáfolja ezt.

Minszk Fehéroroszország kormányellenes tüntetés tüntetők
Kapcsolódó cikkek