Közélet

Joe Biden gondba kerülhet fia ukrán és kínai gázügyletei miatt

Az amerikai demokrata párti elnökjelölt fiának az ukrajnai, orosz és kínai üzleti ügyeiről hozott nyilvánosságra jelentést a szenátus bizottsága.

Joe Biden, amerikai demokrata párti elnökjelölt fiának, Hunter Bidennek az ukrajnai, orosz és kínai üzleti ügyeiről hozott nyilvánosságra részletes jelentést a republikánus többségű szenátus két bizottsága szerdán.

A szenátus belbiztonsági bizottsága, valamint a pénzügyi bizottság jelentése Joe Biden elnökjelöltet nem hibáztatta, de utalt arra, hogy Hunter Biden, aki a Burisma állami gázcég igazgatósági tagja volt, ukrajnai munkája összeférhetetlen volt azzal, hogy apja, Joe akkoriban az Obama-kormányzat alelnökeként a többi között éppen Ukrajnával foglalkozott.

A jelentés megállapította:

Hunter Biden az apja pozíciójának köszönhetően „zsebelt be” pénzt, amikor az ukrán gázvállalat igazgatósági tagja lett.

Munkavállalása aggodalmat keltett az Obama-kormányzat legalább két tisztségviselőjében is. Köztük volt George Kent, az ukrajnai amerikai nagykövet helyettese, aki egy 2016-os keltezésű e-mailben jelezte az amerikai külügyminisztériumnak, hogy az ifjabb Biden jelenléte a Burismánál „rendkívül kínos az amerikai tisztségviselők számára, akik az Ukrajnában tapasztalható korrupció ellen lépnek fel”.

Fotó: NG HAN GUAN / POOL / AFP

Amos Hochstein, egy másik külügyi tisztségviselő közvetlenül Joe Biden alelnöknek referált aggodalmairól, kifejtve neki, hogy attól tart, az oroszok a fia igazgatósági tagságát használják fel hamis információk terjesztésére. Joe Biden nem lépett az ügyben – hangsúlyozta a két szenátusi bizottság jelentése.

A két szenátusi bizottság elnöke a vizsgálat során feltárta, hogy az Obama-kormányzat tisztában volt azzal, hogy Hunter Biden igazgatósági tagsága a Burismában problematikus,

és hatással van az Ukrajnával kapcsolatos amerikai politika hatékony megvalósítására

– olvasható a jelentésben.

A republikánus szenátorok mindazonáltal leszögezték: „nem világos”, hogy Hunter Biden pozíciója milyen mértékben befolyásolta az amerikai politikát.

A dokumentum részletesen taglalja Hunter Biden kiterjedt üzleti érdekeltségeit Ukrajnában, Oroszországban és Kínában is.

Joe Biden kampányának szóvivője, Andrew Bates közleményben utasította vissza a 87 oldalas jelentést, és politikai fogásnak minősítette, hogy a dokumentumot hat héttel az amerikai elnökválasztás előtt hozták nyilvánosságra.

Joe Biden és a fia nem reagált a jelentésre.

A republikánusokhoz közelálló sajtóban szerda este részletesen taglalták a jelentést. A The New York Post például internetes oldalán azt emelte ki, hogy Hunter Bidennek 2015-ben összesen 3,5 millió dollárt utalt át egy orosz milliárdosnő, Jelena Batyurina, aki Jurij Luzskov, az egykori moszkvai polgármester özvegye.

Az átutalás a Hunter Biden és John Kerry amerikai külügyminiszter mostohafia, Chris Heinz által létrehozott közös beruházási cég kapta „kölcsön-megállapodás” címén. Batyurina vállalkozása azóta csődeljárást kért.

Ukrajna Joe Biden gáz Szenátus Kína amerikai szenátus
Kapcsolódó cikkek