Közélet

Sztrájkra is készülnek a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

Eredménytelen tárgyalások esetén határozatlan időre sztrájkba kezdenek az SZFE-nél.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem dolgozói 2020. szeptember 9-én benyújtották sztrájkköveteléseiket a kormányhoz

– olvasható az egyetem Facebook-oldalán. Az SZFE szerint az Alapító Okirat és SZMSZ a munkavállalók érdekeit is sértik, ezért az egyetem dolgozói a sztrájk eszközével csatlakoznak az egyetemfoglaló diákokhoz.

https://www.facebook.com/Szinhazesfilmmuveszetiegyetem/photos/a.434671603211620/3657099967635418/

Fotó: MTI/MTI

A hallgatók közzétették követezéseiket is:

  • Garantálják az alkotás, az oktatás és az egyetem szabadságát!
  • Állítsák vissza a szenátus modellváltás előtti jogköreit!
  • Az egyetem belső működését önrendelkező, demokratikus úton, a szenátuson keresztül az egyetemi közösség határozhassa meg!
  • Az egyetem rektorát, intézetvezetőit, osztályvezetőit demokratikus úton, a szenátusi képviseleten keresztül az egyetemi közösség választhassa meg!
  • Garantálják, hogy nem csökkentik az egyetem pénzügyi forrásait!
  • A kormánnyal folytatandó tárgyalásokra a következő tagokból álló sztrájkbizottságot delegálják: Csató mesteroktató Forgács Péter, egyetemi docens Karsai György, egyetemi tanár, a Doktori Iskola vezetője Németh Gábor, egyetemi docens Veszprémi Judit, kommunikációs vezető

    Az SZFE közlése szerint az eredménytelen tárgyalások esetén legkésőbb 2020. szeptember 21-étől határozatlan időre sztrájkba kezdenek.

    Lemondott a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetősége, miután modellváltást történt az egyetemen: az intézmény irányítására létrehozott kuratórium élére Vidnyánszky Attilát nevezték ki. Később demonstrációt tartottak az SZFE hallgatói az egyetem előtt, majd elfoglalták az épületet.

     

    SZFE
    Kapcsolódó cikkek