Közélet

Változik az akut érsebészeti ellátás Budapesten és Pest megyében

Hamarosan az érbeteg-ellátás átszervezése az egész országban megvalósulhat – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Szeptember 1-től átalakul Budapesten és Pest megyében az akut érsebészeti ellátás korábbi ügyeleti rendszere. Az új ügyeleti rend komoly előrelépés az érbeteg-ellátás területén. A hét budapesti és Pest megyei centrum az eddigi forgó rendszer helyett a jövőben folyamatos ügyeleti ellátásra tér át a saját területén a hét minden napján 24 órában – írta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Idén januárban a II. progresszivitási szintű érsebészet fix díja 8 millió forintról 14 millió forintra, a III. progresszivitási szintű érsebészet 10 millió forintról 20 millió forintra nőtt.

Fotó: Shutterstock

Az érsebészet finanszírozása után, szeptember elsejétől Budapesten és Pest Megyében az ügyeleti rendszer is egyszerűsödik az akut érsebészeti ellátás területén. Az új ügyeleti rend komoly előrelépés az érbeteg-ellátás területén és része annak a programnak, amely biztosítja, hogy a speciális felszereltségű, nagy tapasztalatú szakemberekkel bíró centrumokba koncentrálódjanak a komplikáltabb ellátást követelő esetek.

A hét budapesti és Pest megyei centrum az eddigi forgó rendszer helyett a jövőben folyamatos ügyeleti ellátásra tér át a saját területén a hét minden napján, 24 órában, a progresszivitási szinteknek megfelelően.

Az új ügyeleti rend előnye kettős, egyrészt a beutalási rend egyszerűsítésével és egyértelműsítésével megszűnik az érsebészeti betegek felesleges és a végleges ellátást késleltető utaztatása, mely segítséget jelent a beutaló orvosoknak és az Országos Mentőszolgálatnak is, másrészt a változtatással egyidejűleg központosítják a magas halálozási arányú hasi aorta tágulat repedésének ellátását a legújabb szakmai irányelveknek megfelelően. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy kizárólag a főváros 3 erre szakosodott intézményében láthatják el ezeket az eseteket. Az érbeteg-ellátás átszervezése hamarosan az egész országban megvalósulhat és elindulhat a nagy centrumok megszervezésének irányába, ahol valamennyi érbetegség gyógyítása történhet – írta az Emmi.

Emmi érsebészet
Kapcsolódó cikkek