Közélet

A Facebook nem tűri tovább az oltásellenes tartalmakat

Bár a járvány első hulláma idején elhallgattak, mostanra ismét riasztó ütemben tejednek az oltásellenes tartalmak.

A közösségi háló kedden közzétett új állásfoglalása szerint a továbbiakban betilt minden oltásellenes tartalmat – derül ki a Business Insider cikkéből.

Célunk, hogy segítsük felhasználóink biztonságos és hatékony tájékoztatását, ugyanakkor elejét vegyük a dezinformációs forrásoknak, amik veszélyt jelentenek az emberek egészségére

– olvasható a Facebook blogján.

Az óriáscég már tavaly megkezdte az „anti-vaxx” tartalmak korlátozását, bevezette a forrásellenőrző címkéket a bejegyzésekre és mindent megtett azért, hogy megakadályozza az oltásokkal kapcsolatos félretájékoztatások terjesztését.

Ez az új irányelv tágabb hatáskört jelent, mivel nem kell külső vizsgálat alá vetni azt, hogy egy hirdetés tartalmaz-e téves információt.

Fotó: AFP

Úgy tűnik azonban, hogy a politikai hirdetések mentesülnek az új irányelv alól.

Továbbra is engedélyezett minden a koronavírussal és a vakcinával kapcsolatos kormányzati irányelv, és az azokat adott esetben ellenző elemzések hirdetése.

Ezeket a vállalat politikai hirdetésekként hagyja jóvá, és csakúgy, mint a Facebook összes politikai hirdetését, címkével látják el, amelyből kiderül, hogy ki fizette az adott tartalmat.

Rendszeresen finomítjuk a társadalmi ügyekkel foglalkozó hirdetésekkel kapcsolatos irányelveinket, hogy megoldást találjunk az érzékeny témákkal kapcsolatos problémákra. Az oltások kérdése sem különbözik ezektől. Bár kiterjeszthetjük hatáskörünket egyes területeken, szűkíthetjük másokon

– tették hozzá.

Az új irányelv mellett a Facebook azt is bejelentette, hogy információs kampányt indít az influenza-oltásokkal kapcsolatban is, hogy megtudják, hol férnek hozzá a vakcinához. A kampány hasonló módon épül fel, mint Facebook nem sokkal korábban indított választási információs központja.

A The Guardian múlt havi elemzése alapján ismét megnövekedett az oltásellenes bejegyzések iránti érdeklődés.

dezinformáció anti-vaxx oltásellenesség Facebook
Kapcsolódó cikkek