Közélet

Komoly szigorítások jönnek Európa-szerte

Csütörtöktől több európai országban, köztük Csehországban, Írországban és Spanyolországban, egyszerre vezetnek be szigorú korlátozó intézkedéseket, amelyek a tavaszihoz hasonló gazdasági visszaesést eredményezhetnek.

A cseh kormány a közéletet és a gazdasági életet szigorúan korlátozó intézkedések bevezetésére kényszerült, amelyek ma lépnek életbe, és legalább november 3-ig érvényben lesznek:

az alapszükségleti termékeket árusító boltokon kívül bezárták az összes üzletet, tilos más emberekkel a nem elengedhetetlen kapcsolatfelvétel, kivételt képez a munkahelyre való eljutás, a szükséges bevásárlás és az egészségügyi központok felkeresése.

Az arcmaszkok viselése szabadtéren is kötelező. Az iskolák, éttermek és bárok bezárását már október elején elrendelték, és azóta szüneteltetik a kulturális, valamint a sportrendezvényeket is. Andrej Babis kormányfő elmondta:

radikális lépésre volt szükség, mert különben november elején összeomlott volna a cseh egészségügyi rendszer.

Prágában már épül egy tábori kórház 500 férőhellyel, és az intenzív kezelésre alkalmas speciális kórházi ágyak számát sikerült 4800-ról 15 400-ra emelni. A legfrissebb adatok szerint az igazolt fertőzöttek száma már meghaladja a 113 ezret, a napi esetszám pedig 12 ezer közelébe emelkedett. A járvány tetőzése november 3. és 11. között várható, a korlátozó intézkedéseket pedig akkor függesztik fel, ha a fertőzés terjedési mutatója 0,8-re csökken.

Fotó: Milan Jaros/Bloomberg / Getty Images

Írországban mától hat hétre szintén jelentősen megszigorítják a járványügyi korlátozásokat. A járványügyi intézkedési terv legmagasabb – ötödik – fokozata lép életbe, ezért a lakosságot megkérik, hogy maradjon otthon, csupán testedzés és a legszükségesebb vásárlások végett mozduljon ki, de öt kilométernél nem messzebbre. A vendéglátóhelyek csak elvitelre szolgálhatnak ki. Mindenkinek otthonról kell dolgoznia, akinek a munkája ezt megengedi. Az óvodák, iskolák azonban nyitva maradnak, a tanítás továbbra is személyes jelenléttel folyik majd. A 4,9 millió lakosú Írországban eddig 51 ezer emberről bizonyosodott be, hogy koronavírussal fertőzött, és közülük 1852-en haltak meg. Az egészségügyi szakértők már korábban javasolták az 5-ös szint bevezetését, mert úgy becsülték, hogy hamar megtelhet az összes kórházi intenzív ágy, ha a járvány terjedése nem enyhül.

Spanyolországban közelít az egymillióhoz a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában több mint 3800 új esetet diagnosztizáltak. A lakosság számához viszonyítva a legsúlyosabb a helyzet az észak-spanyolországi Navarrában, ahol százezer lakosból 945 fertőzött, ezért a helyi autonóm kormány bejelentette:

csütörtöktől korlátozza a szabad ki- és belépést a régió teljes területére, bezárja a vendéglátó egységeket, és egyebek mellett felére csökkenti a tömegközlekedés forgalmát.

A magas esetszámok miatt az elmúlt hetekben Spanyolország több mint negyven városában korlátozták a szabad ki- és belépést, a madridi tartomány kilenc városában szombatig szükségállapot van érvényben. Emellett mérlegelik, hogy Madridban is ismét kijárási tilalmat rendelnek el.

Az Európai Bizottság júliusi előrejelzésében 2020-ra 6 százalék körüli GDP-visszaeséssel számolt az unióban, ám akkor még azzal a feltételezéssel éltek, hogy az őszi-téli hónapokban már nem lesznek újabb jelentős korlátozó intézkedések. Az EKB elnöke, Christine Lagarde kedd esti nyilatkozata szerint a romló gazdasági kilátásokra a jegybank újabb élénkítéssel reagálhat, és a piac is arra számít, hogy a decemberi ülésen az EKB az eszközvásárlási program kibővítéséről dönt majd. Noha valamennyi ország arra törekszik, hogy a korlátozó intézkedésekkel teljes lezárás nélkül, fenntarthatóan minimalizálják a terjedést – és próbálják elkerülni a túlreagálást –, ezt azonban az egészségügyi ellátás túlterhelődésének veszélye sok esetben lehetetlenné teszi.

Csehország koronavírus járvány Spanyolország korlátozó intézkedések Írország
Kapcsolódó cikkek