Közélet

Lengyelország az uniós költségvetés megvétózásával fenyeget

Jaroslaw Kaczynski szerint a támogatásokon keresztül zsarolják Lengyelországot. Brüsszel a jogállamisághoz kötné az uniós források felhasználását.

Lengyelország nem engedi, hogy pénzzel zsarolják, ezért kész megvétózni az (EU) 2021 utáni hétéves költségvetési keretét és a helyreállítási alapot – jelentette ki egy kedden megjelent interjúban a lengyel kormánypárt elnöke, Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettes.

A teljes egészében szerdán megjelenő beszélgetés részleteit a Gazeta Polska Codziennie lengyel konzervatív napilap közölte egy nappal korábban. Arra az újságírói felvetésre reagálva, hogy az EU-ban egyesek alá akarják rendelni maguknak Lengyelországot, rákényszerítve „saját értékeiket”, Kaczynski kijelentette:

néven nevezném ezeket a törekvéseket, azzal szembesülünk, hogy meg akarnak fosztani szuverenitásunktól, még a kultúra terén is.

A Varsó és Brüsszel közötti vitát Kaczynski az 1989-es rendszerváltás előtti Lengyelország helyzetére utalva magyarázta, felidézve:

a Szovjetunió szempontjából megengedhetetlen volt a kis magángazdaságok létezése, az akkori Lengyelországban ezek mégis működtek. A katolikus egyház tevékenysége a szovjet rendszer szempontjából szintén elfogadhatatlan volt, Lengyelországban az egyház mégis működött, akkor is, amikor üldözték.

Lengyelország „természetesen teljesen alá volt rendelve Moszkvának, bizonyos különbözőség mégis megmaradt” – szögezte le, majd folytatta: az uniós intézmények jelenleg azt követelik, hogy a lengyelek „értékeljék át egész kultúrájukat, vessék el mindazt, ami számukra fontos”.

Lengyelország ebbe nem egyezik bele – hangsúlyozta a pártelnök. „Mindenképpen védeni fogjuk identitásunkat, szabadságunkat, szolidaritásunkat. (...) Nem engedjük, hogy pénzzel terrorizáljanak” – jelentette ki.

Arra a kérdésre, hogy Varsó megvétózza-e emiatt az EU 2021 utáni költségvetési tervezetét, valamint a koronavírus-járvány utáni gazdasági élénkítést célzó helyreállítási alap tervét, Kaczynski elmondta: „Megvétózzuk. Ha folytatódnak a fenyegetések és a zsarolás, keményen védeni fogjuk Lengyelország létérdekeit”.

Fotó: Grzegorz JAKUBOUSKI/HANDOUT/ KPRP / AFP

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő alapvetően üdvözölte az uniós keretköltségvetés május végén bejelentett megemelését és az új helyreállítási alap tervét.

Az utóbbiból Lengyelországnak 63,8 milliárd euró jutna, a költségvetésben a kohéziós és az agrárpolitikára szánt alapokból pedig Varsó az eddig tervezettekhez képest 2 milliárd euró többletre számíthat.

Későbbi tárgyalások során azonban felmerült, hogy Brüsszel a jogállamisági kritériumokhoz kötné az uniós források felhasználását.

Ezt viszont Varsó ellenzi, a jogállamisági kritériumok homályosságával érvelve, valamint azzal, hogy az ilyen megoldás nem támaszkodik az uniós alapszerződésekre. Morawiecki szeptember végén ellenezte azt a német javaslatot, hogy a jogállamisági elvek megsértéséből adódó pénzügyi károkról az EU miniszteri szaktanácsa döntsön, többségi szavazással.

Az uniós költségvetésről folytatott megbeszéléseket az Európai Parlament tárgyalói múlt csütörtökön felfüggesztették, jelenleg a tagországi kormányok képviselőit tömörítő Tanács új ajánlatára várnak. A tagállamok között nincs megegyezés a jogállamisági feltételrendszerről, a helyreállítási alapról pedig egyes tagállamok csak a költségvetés elfogadása után akarnak dönteni.

Lengyelország EU Jaroslaw Kaczynski költségvetés
Kapcsolódó cikkek