Közélet

Több száz milliós költségvetési csalás sült ki az alumínium-bizniszből

A magyar-lichtensteini cégháló eltúlzott EU-s támogatásokból szerzett be szerszámgépeket. A kár 270 millió forint.

Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség két férfi ellen, aki több mint 270 millió forintos kárt okozott öntvénygyártáshoz és öntvények megmunkáláshoz szükséges szerszámgépek beszerzését szolgáló uniós támogatások felhasználásánál.

Az egyik vádlott, egy 74 éves férfi egy alumíniumöntvények gépi megmunkálásával foglalkozó cég ügyvezetője volt. A társaság a tevékenységéhez szükséges gépeket egy lichtensteini székhelyű cégtől szerezte be, amelynek képviseletében a másik vádlott, egy 67 éves férfi folytatott ártárgyalásokat. A két férfi elhatározta, hogy – az európai uniós támogatási rendszert kijátszva – valótlan árajánlatok alapján

eltúlzott összegekre pályázik,

így 2009 és 2011 között ötször a szokásos piaci áron felül szereztek be szerszámgépeket vissza nem térítendő európai uniós támogatás igénybevételével. A 272 millió forintos kárból mintegy 70 millió forint térült meg.

Az esetet az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is vizsgálta. A Fővárosi Főügyészség a hivatal ajánlását figyelembe véve különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt emelt vádat a két férfi ellen, és börtönbüntetés, valamint pénzbírság kiszabását indítványozta.

Fotó: Getty Images

 

 

Fővárosi Ügyészség alumíniumipar alumíniumgyártás OLAF
Kapcsolódó cikkek