Közélet

Szorosabbra fűzné a szálakat a WHO a Biden-kormánnyal

A WHO főigazzgatója hangsúlyozta, hogy reformokra van szükség az általa vezetett szervezet megerősítése érdekében.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója hétfőn kijelentette, hogy szorosan együtt kíván működni a Joe Biden jövőbeli kormányával.

Tedrosz hangsúlyozta, hogy reformokra van szükség az általa vezetett szervezet megerősítése érdekében, például rendkívül fontos lenne a „rugalmasabb és kiszámíthatóbb” finanszírozás. Rámutatott, hogy a WHO éves költségvetését emelni kell, minthogy az jelenleg körülbelül annyi, mint amennyit az emberiség egyetlen nap alatt elkölt dohánytermékre.

Sok munka van még hátra, de hisszük, hogy jó úton haladunk

– emelte ki a WHO-tagállamok egészségügyi minisztereinek videókonferenciáján. Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke felfüggesztette az Egészségügyi Világszervezetnek nyújtott amerikai finanszírozást, és júliusban bejelentette országa kilépési szándékát, ami heves nemzetközi bírálatokat váltott ki.

Fotó: Fabrice COFFRINI / POOL / AFP

Joe Biden a választási kampány során leszögezte, hogy már legelső hivatali napján vissza fogja vonni Trump döntését a távozásról.

„Gratulálunk Joe Biden megválasztott elnöknek és Kamala Harris megválasztott alelnöknek, és várakozással tekintünk az új adminisztrációval folytatott nagyon szoros együttműködés elébe” – közölte a WHO főigazgatója.

Újra kell gondolnunk a vezetésről alkotott képünket, kölcsönös bizalmat és elszámoltathatóságot kell építenünk, hogy véget vessünk a világjárványnak, és kezeljük azon alapvető egyenlőtlenségeket, amelyek a világ számos problémájának gyökerét jelentik

– mondta.

„Itt az ideje annak, hogy a világ felépüljön a pandémia és a geopolitikai megosztottság pusztításából, ami tovább hajt bennünket egy egészségtelenebb, veszélyesebb és tisztességtelenebb jövő szakadékába” – tette hozzá. Végezetül a fejlesztés alatt álló oltóanyagok kapcsán aláhúzta, hogy azokra „globális közjóként” kell tekinteni, és így az elosztásnak tisztességesnek kell lennie.

Tedrosz Adhanom WHO
Kapcsolódó cikkek