Közélet

Áprilisig dönthetnek az orvosok

Levélben válaszolt Pintér Sándor belügyminiszter az orvosoknak.

Befogadta a kormány a Magyar Orvosi Kamarának (MOK) azon javaslatát, mely szerint az egészségügyi szolgálati jogviszonyban állók kirendelésének “békeidőbeli” időtartamát a Munka törvénykönyve szabályaihoz igazítják.

Eszerint egy év alatt 44 napnál többet nem lehet más intézménybe kirendelni a dolgozókat

– tartalmazza az a levél, amit Pintér Sándor írt többek között a Magyar Orvosi Kamarának. Ugyanakkor hasonló korlátozás alatt nem alkalmazható – tette hozzá.

Fotó: Darnay Katalin / VG

A levélben kitérnek arra is, hogy a 16 évesnél fiatalabb gyermek szülei, ha mindketten egészségügyi szolgálati jogviszonyban állnak, akkor csak az egyik szülő rendelhető ki másik intézménybe, mint ahova a szerződése köti. Hangsúlyozták,

nem ért egyet a kormány az összeférhetetlenségi szabályok jelentős enyhítésével sem, vagyis a mellékállás vállalását engedélyeztetéshez fogják kötni.

Valamint a levél tartalmazza azt is, amit Gulyás Gergely a kormányinfón elmondott, hogy az orvosoknak április 1-jéig kell nyilatkozniuk arról, hogy elfogadják-e az új jogviszonyról szóló törvény szerinti szerződésüket, ám eddig az időpontig is az új szerint kapják a fizetésüket.

orvosok belügyminiszter MOK Pintér Sándor
Kapcsolódó cikkek