Közélet

Az Európai Bizottság bűnösnek találta az Amazont

Arra az előzetes következtetésre jutottak, hogy a techóriás visszaélt domináns piaci pozíciójával – mondta el az EU versenyjogi biztosa.

Az Európai Bizottság előzetes döntésében bűnösnek találta az Amazont a versenyellenes szabályok megsértésében. A vádak szerint a techóriás más hirdetők és kereskedők termékeiről gyűjtött adatokat, majd azokat felhasználva fejlesztette saját konkurens termékeit. Az EB jogi vizsgálatainak előzetes eredményeiről számolt ma be Margrethe Vestager, az EU versenyjogi biztosa Twitter-posztjában.

We reached the preliminary conclusion that @amazon illegally has abused its dominant position as a marketplace service provider in DE & FR. @amazon may have used sensitive data big scale to compete against smaller retailers. Now for @amazon to respond. @EU_Competition

— Margrethe Vestager (@vestager) November 10, 2020

Margrethe Vestager, az Amazon ügyének kapcsán szólalt fel ma az Európai Bizottság ülésén majd később Twitteren posztolt a döntésről miszerint

arra az előzetes következtetésre jutottak, hogy az Amazon törvényellenesen élt vissza domináns piaci pozíciójával.

Fotó: Jim WATSON / AFP

Az EB egyébként még 2019-ben indította meg az Amazon versenyellenes magatartását célzó vizsgálatait, amelynek élharcosa Vestager. Az ügy középpontjában az a kérdés áll, hogy a techóriás mint egy piaci platform üzemeltetője – és egyben kereskedője is – visszaélt-e a birtokában lévő adatokkal kettős szerepe miatt.

Ha az ügyben végérvényesen bebizonyosodik, hogy

az Amazon más hirdetők és kereskedők termékeiről gyűjtött adatokat, majd azokat felhasználva fejlesztette saját konkurens termékeit,

akkor a bizottság további szankciókat szabhat ki a techóriásra, akár még jelentős pénzbírságot is amiért megsértette a versenyjogi szabályokat.

A jelenlegi fejlemények fényében úgy fest, hogy az Európai Uniótól továbbra is kemény fellépésekre számíthat az Amazon és más hasonló techcégek.

adatok Európai Bizottság bírság techóriás visszaélés versenyellenes Amazon
Kapcsolódó cikkek