Közélet

Egységes eljárásrendet adott ki az ITM az egyetemekre és a kollégiumokra

A járvány terjedésének lassítása, az egyetemeken, kollégiumokban dolgozók és a hallgatók egészségének védelme mellett fontos a képzés folyamatosságának garantálása

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az érintettekkel egyeztetve frissítette a felsőoktatási intézmények számára kidolgozott eljárásrendjét. Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy

a járvány terjedésének lassítása, az egyetemeken, kollégiumokban dolgozók és a hallgatók egészségének védelme mellett fontos cél a képzés folyamatosságának garantálása is.

A koronavírus-járvány megfékezését célzó kormányrendelet értelmében 2020. november 11-től

minden felsőoktatási intézménynek ismét digitális oktatásra kell átállnia.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium frissítette az egyetemek és a hozzájuk tartozó kollégiumok számára készült eljárásrendjét. A dokumentumból az intézmények vezetői, tanárai és hallgatói tájékozódhatnak a járványhelyzetben szükséges intézkedésekről.

Fotó: Pixabay

Minden felsőoktatási intézménynek rendelkeznie kell a járványügyi veszélyhelyzetet kezelő intézményi intézkedési tervvel. A fenntartó minisztérium az intézkedési terveket megvizsgálja, és ha szükséges, további lépéseket kezdeményez.

A kormányrendelet szerint a felsőoktatási intézmény kollégiumai és diákotthonai bezárnak.

A rektor saját hatáskörben, a hallgató kérelmére, különös méltányossági okokból, egyedileg dönthet a kiköltöztetés mellőzéséről. A kollégiumban tartózkodás elsősorban a határon túli és külföldi diákok, a hatósági házi karantén kötelezettséget a kollégiumban teljesítők számára engedélyezhető.

Ha a szakmai gyakorlat, gyakorlati képzés a digitális oktatás keretei között nem szervezhető meg, a résztvevő hallgatóknak, oktatóknak be kell tartaniuk az egészségügyi óvintézkedéseket (például: maszkviselés, védőtávolság).

koronavírus egyetem felsőoktatás kollégium ITM
Kapcsolódó cikkek