Közélet

Elhunyt Szőcs Géza

A miniszterelnök kulturális főtanácsadója korábban koronavírus miatt került kórházba.

Mély fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk, hogy a Magyar PEN Club elnöke, Szőcs Géza költő ma este elhunyt. Emléke legyen áldott!

– olvasható a Magyar PEN Club Facebook-oldalán.

Mély fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk, hogy a Magyar PEN Club elnöke, Szőcs Géza költő ma este elhunyt. Emléke legyen áldott!

Közzétette: Magyar PEN Club2020. november 5., csütörtök

Korábban a VG.hu is megírta, hogy kórházba került Szőcs Géza költő, Orbán Viktor miniszterelnök kulturális főtanácsadója. Később a hírt megerősítették. Szőcs Gézát az intenzíven ápolták, ahol lélegeztetést kapott.

Szőcs 1977–1981 között az Igazság című napilap irodalmi munkatársa volt. 1979–1980 között Sütő András javaslatára egy évig Herder-ösztöndíjas volt Bécsben.

Fotó: MTI / Mónus Márton

1981–1982 között az Ellenpontok című szamizdat kiadványt. Ennek következtében a román államvédelmi hatóság többször is letartóztatta. 1989–1990 között a Szabad Európa Rádió budapesti irodavezetőjeként működött. 1989-től a Magyar Napló munkatársa lett.

A romániai rendszerváltás után 1990-ben visszatelepült Kolozsvárra, ahol újságírói-szerkesztői munkája mellett politikai szerepet is vállalt.

2010-től 2012-ig a második Orbán-kormány Nemzeti Erőforrás Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára volt. 2011-től volt a Magyar PEN Club elnöke. 2012-ben lett a miniszterelnök kulturális főtanácsadója.

 

Címlapkép: MTI / Mónus Márton

gyász Szőcs Géza
Kapcsolódó cikkek