Közélet

Emmi: kiszámíthatóbb életpályát teremt az új jogviszony

A kormány kihirdette az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló kormányrendeletet.

A Magyar Orvosi Kamara javaslatait figyelembe véve a kormány kihirdette az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló kormányrendeletet, amely rögzíti a jogviszonnyal járó munkaügyi feltételeket és a bérezésre vonatkozó szabályokat is – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szombat este.

A tárca közleménye szerint a jogszabály újabb jelentős előrelépés az egészségügyi életpályát választók, azon belül az állami egészségügyi szolgáltatásban dolgozók megbecsülésében.

Emlékeztettek:

a kormány az elmúlt években több ütemben emelte az orvosok bérét, azonban jövőre ennél is jelentősebb orvosi béremelési programot indít, emellett zajlik az ápolók átfogó béremelési programja és emelkedik a háziorvosi praxisok támogatása is.

A béremelésekkel párhuzamosan a 2021. április 1-től bevezetendő egészségügyi szolgálati jogviszony kiszámíthatóbb, átláthatóbb foglalkoztatási és bérezési körülményeket teremt az állami egészségügyi szolgáltatásban dolgozóknak. A jogviszony megteremtésével cél az állami egészségügyi ellátás biztonságának garantálása és színvonalának emelése, valamint azon foglalkoztatási anomáliák és visszaélések megszüntetése, amelyek az állami és magán egészségügyi szolgáltatás átfedéseiből keletkeztek, ezáltal a betegellátás rovására mentek – emelték ki a közleményben.

Hozzátették: a koronavírus miatti veszélyhelyzetre tekintettel az érintett dolgozóknak – ha az egészségügyi szolgálati jogviszonyba történő átlépést választják – elegendő az erre vonatkozó új szerződéseiket 2021. március 31-ig megkötniük.

Az Emmi tájékoztatása szerint a rendelet többek között rögzíti

  • az egészségügyi szolgálati jogviszony személyi hatályát,
  • a munkaszerződés tartalmi elemeit,
  • a munkaköri besorolásra, a munkaidőre, illetményre, juttatásokra, végkielégítésre, próbaidőre, a munkáltató tájékoztatási és értesítési kötelezettségére vonatkozó szabályokat.
  • Mindezzel az érintett dolgozóknak erősebb jogszabályi védelmet nyújt.

    Fotó: AFP

    Hangsúlyozták: a rendelet megalkotását számos szakmai egyeztetés előzte meg. A kormány befogadta a Magyar Orvosi Kamara javaslatait is, különös tekintettel az egészségügyi dolgozók kirendelésére vonatkozó szabályokra. Kirendelés a betegellátás biztonságának fenntartása érdekében történhet, amelynek keretében – szükség esetén – az egészségügyi dolgozó az állandó munkahelyétől eltérő egészségügyi szolgáltatóhoz is kirendelhető.

    A kirendelés időtartama 12 hónapos időszak alatt összesen 44 beosztás szerinti munkanapot vagy 352 órát nem haladhat meg – írták.

    Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló részletes tájékoztatást az érintettek számára az országos kórház-főigazgató által előírtak szerint, írásban kell megtenni, az érintettek korábbi jogviszonya – 2021. március 31-ig kinyilvánított szerződéskötési szándékuk esetén – 2021. április 1-én alakul át egészségügyi szolgálati jogviszonnyá.

    Az orvosi és ápolói béremelés mindettől függetlenül az előre bejelentett ütemekben zajlik

    – tették hozzá.

    Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló kormányrendelet szombat este megjelent a Magyar Közlönyben.

    egészségügyi szolgálati jogviszony Emmi
    Kapcsolódó cikkek