Közélet

Megújul az OPNI épülete

A kormány döntésével az ingatlan megmenekül, a nemzeti vagyon része marad, oktatási intézményként és kollégiumként működhet tovább.

A lipótmezei pszichiátriát 139 évnyi működés után zárták be, a tiltakozások ellenére 2007-ben. Azóta üresen áll a hatalmas, műemlék értékű épületegyüttes.

A II. kerület országgyűlési képviselőjeként örömmel jelenthetem be, hogy a kormány döntése értelmében a lipótmezei pszichiátriai intézmény, az OPNI épülete hamarosan megújul, a környezetét pedig rendbe fogjuk tenni. A 13 éve bezárt intézmény 39 ezer négyzetméteren fog megújulni

– fogalmazott Varga Mihály.

https://www.facebook.com/watch/?v=192799802487507

Prof. dr. Nagy Zoltán, az OPNI utolsó főigazgatója elmondta: 1991-től a 2007-es bezárásig dolgozott az intézményben. A professzor karrierjében és emberként is drámaként élte ezt meg, mert rengeteg energiát fektetett bele és jó volt a közösség is.

Az épületben található kápolna üvegablakai világhírűek, Róth Miksa keze munkáját dicsérik. A II. világháború alatt is óvták, úgy maradtak meg, hogy leszerelték és a pincébe rejtették. A falfestmények a múlt század fordulóján élő művész, Nagy Sándor alkotásai.

Varga Mihály kijelentette: az intézmény megmenekül, nem lesz ingatlan- és telekspekuláció.

 

Az épület a nemzeti része marad épület, amelyet szépen felújítanak és a környezetét is rendbehozzák. Oktatási intézmény és kollégium lesz belőle.

OPNI Varga Mihály
Kapcsolódó cikkek