Közélet

Az Európai Bizottság a tesztekre vonatkozó uniós szabályokat javasol

Az uniós intézmény a gyors antigéntesztek fokozott használatát ajánlja az uniós tagállamoknak

Az Európai Bizottság javaslatot fogadott el a gyors antigéntesztek alkalmazásának, érvényességének és kölcsönös elismerésének közös keretrendszeréről, valamint szerződést írt alá több mint 20 millió antigénteszt megvásárlásáról.

Pénteki közleményében az európai uniós intézmény kiemelte: a gyors antigéntesztek fokozott használatát ajánlja az uniós tagállamoknak,

a tesztek ugyanis, az elkövetkező hónapokban is kulcsfontosságúak maradnak a járvány elleni küzdelemben még akkor is, ha a tagországokban december 27-től egységesen és általánosan megkezdik a lakosság beoltását.

A tagállamoknak a tesztelési kapacitás további megerősítésére kell törekedniük egyebek mellett a szakképzett ápolók és orvosok rendelkezésre állásának biztosításával. A gyors antigéntesztek érvényességének kölcsönös elismerése tekintetében Brüsszel úgy véli: a tagállamoknak ajánlott közös stratégiát kialakítaniuk az azonos minőség biztosítása érdekében.

Fotó: Sebastian Gollnow / dpa

Létre kell hozniuk a jóváhagyott gyors antigéntesztek közös listáját, azt rendszeresen frissíteniük kell, továbbá vállalniuk, hogy a listán szereplő tesztek eredményeit kölcsönösen elismerik.

A szűrési kapacitás növelésére a bizottság két szerződést írt alá az amerikai Abbott, valamint a svájci Roche gyógyszeripari vállalatokkal, amelyek több mint 20 millió gyorsteszt beszerzését teszik lehetővé 100 millió euró értékben. A teszteket 2021 elejétől a tagállamok rendelkezésére bocsátják.

járvány Európai Bizottság antigén-teszt koronavírus tesztelés
Kapcsolódó cikkek