Közélet

Dominóként dőlnek a lemezeladási rekordok

Teljesen rápörögtek az amerikaiak az analóg zenei formátumokra: 1991 óta nem fogytak ekkora volumenben a fekete lemezek. Az eladási listát egy 70 dolláros album vezeti.

Ebben a hónapban már másodszor döntöttek rekordot a heti vinyl-lemez eladások: a december 17-ével záródó hét nap alatt 1,44 millió darab új hanglemez fogyott az Egyesült Államokban, 9 százalékkal több, mint a megelőző héten.

A Nielsen Music és az MRC Data 1991-től összesíti a zenei eladásokat, azóta sosem kelt el ennyi vinyl album egy hét leforgása alatt. Nem kell visszamenni sokat az időben az előző csúcsdöntéshez, akkor két hete, december 3-mal bezárólag 1,25 millió darab fekete lemez fogyott az USA-ban.

Fotó: Pixabay

Az eladási listákat Taylor Swift Folklore albuma vezette, amelyből a megjelenés hetében 23 ezer példány kelt el, köszönhetően az erős online promóciónak és a gyűjtők által kedvelt, több színben elérhető verzióknak (a 70 dollár feletti átlagár ellenére).

A Billboard.com a csütörtökkel (december 24.) záródó hétre újabb csúcseladásokkal számol. A heti eladások 1991 óta mindössze négyszer haladták meg az egymilliós álomhatárt, ebből háromszor idén decemberben.

Tavaly a karácsonyi szezon utolsó hetében sikerült megugrani az egymilliós darabszámot.

 

vinyl hanglemezkiadók
Kapcsolódó cikkek