Közélet

Fél évre meghosszabbította a járványügyi készültséget a kormány

Továbbra is érvényben van a látogatási tilalom a szociális intézményekben, idősotthonokban.

A járvány elleni egészségügyi védekezés fenntartása érdekében a kormány újabb fél évre meghosszabbította a járványügyi készültséget – mondta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Gál Kristóf közölte: szerdától a tömegközlekedési eszköz vezetője nem köteles maszkot viselni a jármű zárt kialakítású vezetőfülkéjében. Az utasoknak azonban a tömegközlekedési eszközön a maszk viselése kötelező – tette hozzá.

Az ORFK szóvivőjének tájékoztatása szerint a kormány döntései kedd este megjelentek a Magyar Közlönyben.

Gál Kristóf ismertette: kedden a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt a rendőrök országszerte 183 emberrel szemben intézkedtek, ez a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta már összesen 13 659 rendőri fellépést jelent ilyen ügyben.

A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben továbbra is érvényben van a látogatási és kijárási tilalom a szociális intézményekben, idősotthonokban

– mondta az operatív törzs nevében megszólaló Galgóczi Ágnes a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős testület szerdai online sajtótájékoztatóján.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője elmondta: az ünnepek közeledtével, az idősek lelki egészségének megőrzése érdekében meg fogják teremteni a lehetőségét, hogy az idősek és hozzátartozóik kapcsolatot tarthassanak egymással ebben az időszakban. Erről határozat fog születni, amelyet a szociális intézmények a napokban megkapnak.

Kiemelte: továbbra is nagyon fontos a járvány terjedésének lassítása érdekében a járványügyi veszélyhelyzettel kihirdetett szabályok és a higiénés előírások betartása.

A specifikus védekezés azonban a fertőzés ellen a védőoltás

– szögezte le, hozzátéve:

a vakcinainfo.gov.hu oldalon már több mint 200 ezren regisztráltak a védőoltásra. Az operatív törzs nevében nyilatkozó szakember ismét hangsúlyozta: a védőoltás önkéntes és ingyenes lesz.

Az Európai Gyógyszerügynökség bejelentette, hogy december 21-én dönthet a Pfizer által fejlesztett vakcina engedélyéről. Galgóczi Ágnes hozzátette:

ha az oltóanyag megkapja az engedélyt, akkor már december végén érkezhet Magyarországra egy kisebb mennyiség, amelyből a védekezésben részt vevő egészségügyi dolgozók védőoltását el lehet kezdeni.

Másik kérdésre válaszolva Galgóczi Ágnes azt is elmondta: az egészségügyi dolgozók a fertőzésnek leginkább kitettek, jelenleg az összes igazolt koronavírus-fertőzött 2 százaléka egészségügyi dolgozó.

járvány védekezés szabályok kormány
Kapcsolódó cikkek