Közélet

Nem volt roham a patikákban

A második hullám alatt kiegyensúlyozott a gyógyszerforgalom.

Ősszel nyoma sincs a pánikszerű gyógyszervásárlásnak, októberben a támogatott vényköteles gyógyszerek forgalma 46,9 milliárd forint volt, ami szeptemberhez képest

1,4 százalékos visszaesést, éves alapon pedig 1,1 százalékos lassulást jelez

– közölte az adatokat a Hiflylabs Zrt. a Világgazdasággal.

Fotó: Getty Images
Fotó: Hiflylabs Zrt., VG-grafika

Az elemzőcég szerint az éves kumulált gyógyszerforgalom még mindig viszonylag magas, a januártól októberig tartó időszakban a regisztrált forgalmi érték 5,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Dobozszám szerint pedig az év első tíz hónapjában 2 százalékkal adtak el több vényköteles gyógyszert – jelezte Virág Zsolt, a Hiflylabs Zrt. szakértője. A támogatott vényköteles gyógyszerek októberi forgalma ugyanakkor mind darabszámban, mind értékesítési volumenben elmarad a szeptemberi értékektől, illetve az előző év azonos időszakának adataitól is.

A két járványhullám trendje közti hasonlóság, hogy az első hónapban egyaránt megugrott a gyógyszerfogyasztás, majd a második hónapban jött a korrekció.

A második hullám alatt a fogyasztás jóval kiegyensúlyozottabb, alig haladja meg a gyógyszerforgalom a szokásos havi fluktuációját, illetve az ősszel tapasztalt átlagos fogyasztás is jóval alacsonyabb a tavaszinál

– mutatott rá a szakértő.

A regionális eloszlás a tavaszi helyzetet idézi: a home office szélesebb körű elterjedése miatt a fővárosi forgalom jelentős része vidékre terelődött, leginkább a Budapest körüli agglomeráció forgalma emelkedett jelentősen, és még októberben is nagy volt a Balaton környéki értékesítés pozitív kilengése.

agglomeráció Hiflylabs Zrt. gyógyszerforgalom
Kapcsolódó cikkek