Közélet

Nemhogy olcsóbb, drágább lett a Lánchíd

A legalacsonyabb ajánlat ezúttal 26,75 milliárd forint, miközben a korábban eredménytelennek nyilvánított tenderen 21,8 milliárd forintos ár is beérkezett.

Kedvezőbb feltételekkel újulhat meg a Lánchíd, miután a korábbinál 8,5 milliárd forinttal alacsonyabb ajánlat érkezett a beruházás kivitelezésére – közölte a Főpolgármesteri Hivatal csütörtökön. Csakhogy ez az állítás ebben a formában több szempontból sem állja meg a helyét. Tény, hogy a felújítás tendereztetésének előző eljárásában bruttó 35,3 milliárd forint volt a legalacsonyabb ár,

csakhogy ez nem csak a Lánchídra vonatkozott, hanem a Széchenyi István téri villamos-közúti aluljáróra is.

Az összehasonlítást nehezíti, hogy a Fővárosi Önkormányzat honlapján elérhető anyagokból külön a Lánchídra vonatkozó ajánlat nem olvasható ki, hiszen a meghatározott műszaki tartalomban a pesti hídfőnél lévő villamos és közúti aluljáró rekonstrukciója is szerepelt. Ennek együttes értéke nettó 24,6 milliárd forint volt (10 százalék tartalékkeret, 1,5 százalék mérnökdíj és 1,5 százalék egyéb költségek nélkül), amelyből a Lánchíd 15,2 milliárdot tett ki.

Fotó: BKK

Csakhogy a most beérkezett legolcsóbb ajánlat bruttó 26,75 milliárd forintról szól. Ha a korábban említett 15,2 milliárdos nettó árat bruttósítjuk és hozzáadjuk a tartalékkeretet, a mérnökdíjat, illetve az egyéb költségeket, akkor az 21,8 milliárd forintnak felel meg. Vagyis a két ajánlat között mintegy bruttó 5 milliárd forintos különbözet van a korábbi eljárás javára,

tehát a Lánchíd felújításának bekerüléséből nemhogy lefaragni nem sikerült, hanem majd a negyedével drágult.

Ennek ellenére a főpolgármester úgy fogalmazott, hogy „megyünk tehát előre, ahogy ígértük”.

Karácsony Gergely a kapcsolódó Facebook-posztjában arra is kitért, hogy az előző közbeszerzési pályázatot az előző városvezetés írta ki, majd dobta vissza. Azonban ez sem így történt. Tarlós István ex-főpolgármester mindössze egy ár-felülvizsgálati eljárást kezdeményezett 2019 szeptemberében. A tender valóban érvényesnek, egyben eredménytelennek mondták ki, de csak idén januárban, tehát bőven Karácsony Gergely ciklusa alatt.

Karácsony Gergely Lánchíd közbeszerzés árajánlat
Kapcsolódó cikkek