Közélet

Tíz évre kiürülhet a svájci város egy világháborús fegyverraktár miatt

Egy évtizedre is otthonuk elhagyására kényszerülhetnek egy svájci település lakói, egy második világháborús, hegyoldalba vájt fegyverraktár miatt.

Több mint egy évtizedre is otthonuk elhagyására kényszerülhetnek Mitholz svájci település lakói, mert 3500 tonna, a második világháborúból visszamaradt lőszert kell eltávolítani egy hegyoldalba vájt fegyverraktárból.

A svájci kormány hétfőn fogadott el átszámítva egy egymilliárd dolláros tervet a veszélyessé vált világháborús lőszerkészlet ártalmatlanítására, amelynek pusztán az előkészítése is egy évtizedet vesz igénybe, így a kitelepítésre is várhatóan legkorábban csak 2030-ban kerülhet sor.

A Berni-Alpokban fekvő hatalmas földalatti lőszerraktárt a második világháború alatt létesítették arra az esetre, ha Svájcot katonai támadás érné semleges státusza ellenére. Az elképzelés az volt, hogy az országot érő támadás esetén katonák ásnák be magukat a hegyekbe és titkos földalatti átjárók egész rendszerét, valamint a hegyekben elrejtett lőszert felhasználva fejtenének ki ellenállást.

Fotó:THIBAUT DURAND/HANS LUCAS/AFP

A háború esetére felhalmozott 7 ezer tonna lőszer egy része 1947. december 19-én, röviddel éjfél előtt felrobbant, hatalmas törmelékesőt zúdítva a környező lakóépületekre, amelyekben kilenc ember vesztette életét. A robbanás lerombolta a városközpontot és a vasútállomást is.

A település hamar újjáépült, a hegyoldalba vájt raktárban azonban továbbra is megmaradt 3500 tonna lőszer – légibomba, akna és kézigránát -, amelynek állapota egyre nagyobb aggodalomra ad okot.

A jelenlegi biztonsági előírások szerint a mitholzi lőszerlerakat „elfogadhatatlan” veszélyt jelent – közölték a hatóságok. A kormány szerint a közelmúltban végzett állapotfelmérés nagyobb kockázatot tárt fel, mint amekkorát az 1949-es és az 1986-os vizsgálat állapított meg.

A korábbi felmérések szerint is fennállt a robbanás veszélye, de akkor úgy ítélték meg, hogy az csak magát a katonai létesítményt érintené, ráadásul az elöregedő lőszer elszállítása túl kockázatos lenne, főleg geológiai okokból.

A kormány hétfőn utasította a védelmi minisztériumot, hogy 2022 őszére dolgozzon ki tervet a kitelepítésben érintett mintegy 170 személy evakuálására és kártalanítására. A kormány szerint a helyi hatóságok és lakosok is elfogadták a gigantikus fegyvermentesítési tervet, amelynek megvalósítására 900 millió svájci frankot (300 milliárd forint) irányoztak elő.

Svájc Alpok világháború raktár fegyverraktár
Kapcsolódó cikkek