Közélet

Az FBI besúgója volt a trumpista Proud Boys vezetője

Maga Tarrio egy interjúban tagadta, hogy besúgó lett volna.

A Capitolium elleni támadásban is részt vett Proud Boys nevű csoport vezetőjét még 2012-ben tartóztatták le csalás vádjával, majd egy volt ügyész és egy bírósági feljegyzés szerint ezután vállalta az FBI-val való együttműködést – írja az Infostart.

Enrique Tarrio 2018-ban lett a csoport országos elnöke. Egy Miamiban tartott meghallgatáson egy szövetségi ügyész, az FBI egyik ügynöke és Tarrio saját ügyvédje is beszélt

a férfi beépített ügynöki munkájáról, és arról, hogyan segített a hatóságoknak rács mögé juttatni 13, kábítószer-, szerencsejáték- és embercsempészeti ügyekben érintett vádlottat.

Enrique Tarrio
Fotó: John Rudoff / Anadolu Agency / AFP

Meglepetésre maga Tarrio a Reutersnek adott interjújában viszont tagadta, hogy besúgó lett volna.

Maga Tarrio nem, de a Proud Boys néhány tagja részt vett január 6-án a washingtoni Capitolium ostromában, miután a választási vereségét megkérdőjelező Donald Trump volt elnök azt mondta: „ha nem harcoltok keményen, akkor nem lesz többé országotok”.

Az esett után Kanadában a Boko Harammhoz, az ISIS-hez és az al-Kaidához hasonlóan terrorszervezetté akarják nyilvánítani a csoportot.

A CBS News szerint nincs arra utaló jel, hogy Enrique Tarrio az elmúlt évben is együttműködött volna a rendőrökkel, és arról sem, hogy a hatóságok annak idején tudhattak-e szélsőséges csoportokkal fenntartott kapcsolatairól.

A Proud Boyst 2016-ban alapította a kanadai Gavin McInnes, a Vice magazin társalapítója. A szervezet három évvel ezelőtt került először a kanadai címlapokra miután öt társuk – a csoport fekete és sárga viseletében – megzavarta az őslakosok közösségének egy szobor elleni tiltakozását.

 

FBI Proud Boys
Kapcsolódó cikkek