Közélet

Az ügyészség fellebbez a Hableány-ügyben

Már csak telefonon kell bejelentkeznie a rendőrségen a Hableányt elsüllyesztő hajót követő szállodahajó kapitányának.

A segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt indult ügyben a Hableánnyal ütköző szállodahajót követő hajó kapitányának bűnügyi felügyeletét a bíróság meghosszabbította ugyan, azonban nem az indítványnak megfelelően, ezért a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség fellebbezést nyújtott be a végzés ellen – írja az ügyészség.

A Hableánnyal ütköző hajó kapitányát a Budapesti Rendőr-főkapitányság gyanúsítottként hallgatta ki harmincöt rendbeli segítségnyújtás elmulasztása vétségének megalapozott gyanúja miatt.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az ügyészség egy évvel ezelőtt indítványt tett a kapitány bűnügyi felügyeletének elrendelésére az eljárásban való jelenlétének biztosítása céljából. A bíróság a bűnügyi felügyeletet elrendelte és azóta meg is hosszabbította azzal, hogy havonta egyszer jelentkeznie kell a gyanúsítottnak a rendőrségen.

A járvány miatt a gyanúsított egyes jelentkezések alól szabályszerűen kimentette magát, azonban megállapítható, hogy nem szökött meg.

– írja az ügyészség.

Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság január 30-ig meghosszabbított bűnügyi felügyelet további 4 hónappal hosszabbítsa meg változatlan feltételekkel, és utasítsa el a védőnek a bűnügyi felügyelet megszüntetésére irányuló indítványát. A bíróság a kényszerintézkedést – a védő indítványának elutasítása mellett – 3 hónappal, április 30-ig hosszabbított meg, és emellett nem személyes, hanem telefonos jelentkezési kötelezettséget írt elő a gyanúsítottnak.

A Viking Sigyn szállodahajó 2019 május 29-én Budapesten, a Margit híd közelében nekiütközött a Hableány sétahajónak, amely elsüllyedt. A sétahajón 35-en voltak: 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast eltűntként tartanak nyilván.

 

baleset Hableány
Kapcsolódó cikkek