Közélet

Február elsejéig meghosszabbítják a korlátozó intézkedéseket

Azokat kell elsőként beoltani, akiket elvihet a vírus, az oltási terv is ennek megfelelő – mondta a miniszterelnök.

Február elsejéig meghosszabbítják a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedéseket, a középiskolákban is marad az online oktatás

– jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában az operatív törzs döntését. Hangsúlyozta: az a cél, hogy 2021 kiemelkedően jó éve legyen a magyaroknak.

A kormányfő ismertette: eddig 42 549 egészségügyi dolgozót oltottak be, és bár kezdetben a fenntartás nagyobb volt, ez most változni látszik. Megkezdték az idősotthonok lakóinak oltását is, és a hétvégén minden olyan intézményben oltanak, amelyben 150-nél több idős él. Hozzátette: a jelenlegi adatok szerint az idősotthonok lakóinak mintegy 80 százaléka, a dolgozóknak viszont csak 50 százaléka vállalja az oltást.

Közölte: szeretne mindenkit megnyugtatni, az oltások biztonságosak és szükségesek, és ha sor kerül rá az oltási tervben, ő is beoltatja magát.

Amíg nincs elegendő vakcina, addig ezeket a kereteket fenn kell tartani – mondta a kormányfő, hangsúlyozva ugyanakkor: nem egyszerűen el akarják hárítani a válságot, hanem azt szeretnék, hogy 2021 egy kiemelkedően jó éve legyen a magyaroknak.

Az első egy-két hónap még döcögni fog, de utána be kell gyújtani a rakétákat

– fogalmazott Orbán Viktor.

Más a mi válságkezelésünk, mint a nyugat-európaié, ahol gyakran változnak a szabályok, Magyarországon ezzel szemben kiszámítható rendszer van

– tette hozzá a miniszterelnök. „A kiszámíthatóság annyira fontos, mint a hatékonyság, nem szeretnénk rángatni a szabályokat” – emelte ki.

A Mandiner szemléje szerint a kormányfő elmondta, minden ország máshogy kezeli a halottak statisztikáját, ezért nehéz összehasonlítani a számokat. Úgy látja, hogy a 2020 és a 2019-es évek halálozási adatainak különbsége adja a koronavírus miatt meghaltak számát. Ezek alapján

Magyarország jobban teljesített, mint Belgium, Spanyolország, Hollandia, Svédország. Már csak karnyújtásnyira van a győzelem, amit úgy nevezünk, hogy vakcina

– fogalmazott a miniszterelnök.

A kormányfő azt is mondta, hogy

az uniós vakcinabeszerzés nagyon lassú, ezért tárgyal az ország Izraellel, Oroszországgal és Kínával.

„Nem vagyunk irigyek, gratulálhatunk a briteknek” – mondta Orbán Viktor arra reagálva, hogy Nagy-Britanniában több embert oltottak be, mint az unióban.

„Azokat kell elsőként beoltani, akiket elvihet a vírus, az oltási terv is ennek megfelelő” – mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor kiemelte, „vigyázni kell, nem tudunk még mindenkit beoltani, akiknek a vírus elveheti az életét, ezért tartsuk be a szabályokat.”

koronavírus Orbán Viktor korlátozó intézkedések
Kapcsolódó cikkek