Közélet

Hogyan tud megkülönböztetés nélkül működni egy vakcinaútlevél?

Egyre többször merül fel a kérdés, hogy egy esetleges vakcinaútlevél milyen formában lehetne hasznára a társadalomnak.

Miközben a világ országai a koronavírus-világjárvány ellen védekeznek, egyre többször merül fel a kérdés, hogy egy esetleges vakcinaútlevél milyen formában lehetne hasznára a társadalomnak. A várakozások szerint egy elektromos igazolással akár az oltásra, akár a negatív tesztre vonatkozóan az élet közelebb kerülhet a normális kerékvágáshoz, azonban fontos kérdések várnak még megválaszolásra a vakcinaútlevéllel kapcsolatosan – írja a World Economic Forum (WEF).

Mennyire új egy vakcinaútlevél ötlete?

Az oltási igazolás ötlete már hónapok óta foglalkoztatja a szakértőket. Elsősorban a megbízható információ források, regisztrált laboratóriumok és az országokra érvényes korlátozó intézkedéseknek az összegyűjtése volt a feladat.

Jelenleg több ilyen irányú fejlesztés is zajlik, és a különböző azonosítási és adatvédelmi előrelépések is biztatóak

- mondta Arnaud Bernaert, a WEF szakértője.

Illusztráció. Fotó: SANDRINE MARTY / HANS LUCAS / AFP

Hogyan működik a rendszer, és hogyan lehet az oltási programba beilleszteni?

A fejlesztés az összes résztvevő labor, kórház és központ regisztrációjával, illetve az országok közti határátkelésre vonatkozó szabályzások összegyűjtésével nyújt elsődlegesen segítséget az oltási programokhoz.

Ezt a kettőt kombinálva egy QR-kódos rendszerrel már egyszerűen alkalmassá válik az alkalmazás egy koronavírus-útlevél feladatának ellátására.

Így ha valaki olyan országba szeretne utazni, amelybe a belépést csak negatív koronavírusteszttel teheti meg, az applikációban szereplő központok bármelyikén teszteltetheti magát, aminek eredményét a program eltárolja az utazás idejére. Ezen felül biztonsági okokból más egészségügyi adatot nem rögzítene az alkalmazás az adott személyről – írja a hírportál.

Így bárki, legyen oltott vagy még be nem oltott személy, a koronavírus-útlevél használatával egyszerűen igazolhatja, hogy nem fertőzött.

Mi a WHO szerepe?

Az Egészségügyi Világszervezet gyűjti az adatokat az összes elérhető oltásról, azok áramlását az egyes országokba. Továbbá az összehangolt szabályzásokban nyújtanak hathatós segítséget, aminek eredményeképpen elkerülhető lesz, hogy az állampolgárokat két csoportra bontsuk, oltottakra és nem oltottakra. Mindezek mellett a világszervezet felelőssége a megfelelő oltási előírások elkészítése is – írják.

Regisztráció védőoltásra

Tavaly decemberben megnyílt a regisztráció lehetősége az interneten is a koronavírus elleni védőoltásra. Regisztrálni a https://vakcinainfo.gov.hu/ honlapon lehet. Mivel a kormány nem tette kötelezővé az oltást, a vakcinát csak azok fogják megkapni, akik regisztrálnak.

 

vakcina koronavírus vakcinaútlevél útlevél
Kapcsolódó cikkek