Közélet

Székesfehérvár mentőcsomagot hoz létre a helyi vendéglátóipar számára

A mostani intézkedések egyaránt támogatják a munkavállalókat és a vállalkozásokat, hiszen mindkét szempont ugyanolyan fontos – közölte a város polgármestere.

Amennyiben most nem cselekszünk egyénként, közösségként, városként, akkor rengeteg vállalkozás, megélhetés, karrier törhet ketté, és talán nem egy kedvelt helyünkről örökre le kell mondanunk – indokolta Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere azt, miért döntöttek úgy, hogy a város gazdasági mentőcsomagot hoz létre a helyi vendéglátóipar megsegítésére.

Fotó: Quentin De Groeve / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP (a kép illusztráció)

A mostani intézkedések egyaránt támogatják a munkavállalókat és a vállalkozásokat, hiszen mindkét szempont ugyanolyan fontos. A polgármester közösségi oldalán írt bejegyzésében arról számolt be, hogy az önkormányzat – szolidaritásának kifejezéseként – a következő elemekből álló mentőcsomagot vezeti be a város vendéglátóipara számára:

  • Az önkormányzati helyiségben üzemelő vendéglátóipari egységek teljes bérleti díját elengedjük 2020. november 1-ig visszamenőleg és a korlátozások teljes időtartamára. Arra biztatok egyúttal minden tulajdonost, aki vendéglátóipari cégnek ad bérbe helyiséget, hogy tegyen ugyanígy, vagy adjon kedvezményt bérlője számára!
  • Bízunk abban, hogy a vendéglátóhelyek valamikor majd az év első felében megnyithatják a teraszaikat, ezért számukra 100 százalékban elengedjük a teraszdíjat a teljes idei esztendőre.
  • A vendéglátóipari vállalkozások számára bevezetjük az „Továbbfoglalkoztatást Segítő Alapot”, egyelőre 30 millió forintos, de szükség esetén bővíthető pályázati kerettel. Az alap támogatására elsősorban azok a fehérvári telephellyel rendelkező vendéglátóipari cégek pályázhatnak majd, akik igazolják, hogy nem bocsátották el alkalmazottaik többségét a miatt, a munkahelyek többségét tehát megőrizték ebben a nehéz időszakban is. A támogatás vissza nem térítendő lesz, és igazodni fog a megtartott munkahelyek számához. A pályázat pontos feltételei, eljárásrendje, az elbírálás szempontjai hamarosan megismerhetővé válnak.
  • A vendéglátóiparban dolgozó, állásukat vesztett és legalább 30 napig munkanélküli emberek számára rendkívüli, egyszeri 100 ezer forintos támogatást adunk. Ez a támogatás igénybe vehető akkor is, ha az érintett személy nem fehérvári, hanem megyei vendéglátóipari cégnél dolgozott, de fehérvári állandó lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik.
  • Új városi adományszámla-számot hozunk létre, annak érdekében, hogy aki teheti, az ide befizetett összeggel támogatni tudja a helyi vendéglátóipari vállalkozásokat és munkavállalókat. Az erre a számlára beérkezett összegeket a „Továbbfoglalkoztatást Segítő Alaphoz” tesszük hozzá, ezzel is támogatva a vendéglátóipari vállalkozásokat. Szerencsére nem minden iparágat és nem minden egyént érintett ugyanolyan keményen a válság, ezért arra kérek mindenkit: ha teheti, az ebbe az alapba befizetett összeggel járuljon hozzá a kevésbé szerencsés vállalkozások és emberek felszínen maradásához! Külön kérem azok hozzájárulását ehhez az alaphoz, akik részesülnek ugyan a KKV-szektornak adott adókedvezményből, de mégis nélkülözni tudják működésükhöz ezeket az anyagi forrásokat. Ezzel kapcsolatban felvesszük a kapcsolatot a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával is. Működjön a szolidaritás a vállalkozások között is!
  • Arra kérem a támogatásra jogosultakat, tehát Fehérvár vendéglátósait és szállásadóit, hogy a mentőcsomag részleteiről és a pályázati feltételekről mindenképpen tájékozódjanak a 22/537-141-es telefonszámon! Kollégáim segíteni fognak Önöknek minden szükséges paraméterrel és információval! Ha nem biztosak abban, hogy jogosultak-e támogatásra, akkor ennek eldöntésében is segítséget nyújtanak a kollégák!
  • Az önkormányzat segíteni kívánja a vendéglátó- és szállodaipari vállalkozásokat a korlátozások utáni talpra állásban és piaci érvényesülésben is. Ez a segítség kiterjedhet gazdasági és marketingterületekre egyaránt. Várjuk ezzel kapcsolatban a székesfehérvári vállalkozások javaslatait, ötleteit is.
  • Mint írta, a városi mentőcsomag tartalmának bővítése és korrekciója természetesen lehetséges, folyamatosan figyelik a helyzetet, illetve várják az észrevételeket és javaslatokat

    vendéglátás koronavírus gazdasági mentőcsomag Cser-Palkovics András Székesfehérvár
    Kapcsolódó cikkek