Közélet

Trump már ott is hagyta Washingtont

Trump szerint a világ legjobb otthonától búcsúzott el.

Donald Trump leköszönő amerikai elnök feleségével, Melania Trumpal kéz a kézben sétáltak ki a Fehér Házból helyi idő szerint reggel nyolc órakor szerdán. Most már csak volt otthonuknak tekinthető rezidenciából távozva az elnök elmondta a sajtó munkatársainak:

Ez a világ legjobb otthona. Csodálatos négy évet tölthettünk itt el!

Megjegyezte:

„az alapokat lerakták”, így minden lehetőség adott, hogy az új adminisztráció látványos dolgokat hajtson végre.

Trump több mint egy hét után először jelent meg a nyilvánosság előtt – emlékeztetett a CNN. Trump helyi idő szerint szerda reggel hagyta el a Fehér Házat a Marine One elnöki helikopter fedélzetén feleségével, Melania Trumppal.

Innen az elnöki helikopterrel, a Marine One-nal az Andrews Légibázisra szállították őket, ahonnan az Air Force One – utolsó küldetéseként – a floridai otthonába repíti majd a Trump családot.

Fotó: MTI/AP/Alex Brandon

A felszállás előtt az Egyesült Államok 45. elnöke még utoljára nyilatkozott a riportereknek. Zárszóként sok szerencsét kívánt az új kormánynak, melynek „megvan az alapja, hogy valami igazán látványosat vigyen végbe”. Ő az első elnök 1869 óta, aki nem vesz részt utódja beiktatásán.

A távozó elnök megígérte:

nem tűnik el, követni fogja az eseményeket, és „valamilyen formában visszatér”.

Az utolsó utat élőben is közvetítették:

https://www.youtube.com/watch?v=ziA_L-d_fKI&fbclid=IwAR0pqEkXBOsc5PulWmMH3DgCYYLpNqoXADaEogWJKXT4DjaSCPrLtJ9OMQ0

Szerdán iktatják be Joe Bident

A ceremónián 25 ezer felfegyverzett katona őrzi a rendet. A himnuszt Lady Gaga énekli majd, Trump pedig nem vesz részt a beiktatáson.

 

Donald Trump amerikai elnökválasztás
Kapcsolódó cikkek