Közélet

Szerdán iktatják be Joe Bident

A ceremónián 25 ezer felfegyverzett katona őrzi a rendet. A himnuszt Lady Gaga énekli majd, Trump pedig nem vesz részt a beiktatáson.

1937 óta tartó hagyomány, hogy az új amerikai elnök beiktatási ünnepségét mindig január 20-án tartják meg.

A mostani ceremónia jelentősen különbözik a korábbiaktól, ugyanis a járványhelyzet és az esetleges tüntetések miatt az Egyesült Államok történetének eddigi legnagyobb mértékben biztosított elnöki beiktatására készülnek. A kiemelt óvintézkedéseket egyebek között az indokolja, hogy január 6-án Donald Trump leköszönő, republikánus párti elnök hívei megostromolták a Capitolium épületét, és a zavargásokban öt ember meghalt.

Az FBI szerint továbbra is fennáll a lehetősége annak, hogy erőszakos tüntetések lesznek Washingtonban és a többi szövetségi állam fővárosaiban.

A biztonsági intézkedések nagyságát mutatja, hogy a Nemzeti Gárda 25 ezer felfegyverzett katonája ügyel a rendre.

Bár a szervezők még nem határozták meg pontosan, hogy Joe Bident és Kamala Harris megválasztott demokrata párti alelnököt mikor iktatják be, az ünnepség várhatóan helyi idő szerint délelőtt fél 12-kor kezdődik a Capitolium nyugati oldalán.

Joe Biden
Fotó: ANGELA WEISS / AFP

Az alkotmány értelmében az elnököt és az alelnököt is a szövetségi legfelső bíróság főbírája esketi fel négy évre, azonban a mostani esemény ebben a tekintetben is eltér a hagyományostól. Kamala Harris ugyanis Sonia Sotomayort, a legfelső bíróság első latino származású bíróját kérte fel az esketésre. Joe Biden körülbelül 12 órakor tesz esküt, amelyet John Roberts főbíró vezet majd.

A leköszönő elnök ekkor már messze fog járni Washingtontól.

Trump már korábban közölte, hogy nem kíván jelen lenni Biden beiktatási ceremóniáján. Keddi búcsúbeszédében sok sikert kívánt utódjának.

Saját magát méltatta búcsúbeszédében Donald Trump

A leköszönő amerikai elnök különösen büszke arra, hogy évtizedek óta ő az első elnök, aki nem indított új háborút.

Miután letették hivatali esküjüket, Joe Biden elmondja majd beiktatási beszédét, amelyben a beiktatási stáb közleménye szerint az elnök kifejti elképzeléseit arról,

hogyan győzze le a járványt, hogyan építse vissza, egyesítse és gyógyítsa meg a nemzetet.

A pandémia komolyan vételének erős jele, hogy kedden már nemzeti szertartást szervezett a politikus, melyen megemlékeztek a Covid-19 betegség több mint 400 ezer amerikai áldozatáról.

Az új adminisztráció a külpolitikájában is számíthat tiszta lapra:

a és az törekedni fog az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolataik szorosabbá tételére

– mondta el Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedd esti Twitter-üzenetében, amelyet azt követően tett közzé, hogy Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével munkavacsorán megvitatta a transzatlanti kapcsolatok jövőjével kapcsolatos elképzeléseiket.

Joe Biden hivatalba lépését üdvözölték az Európai Unió vezetői

Négy hosszú év elteltével Európának ismét barátja van a Fehér Házban, a Capitolium pedig ismét a demokrácia szimbóluma lehet – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Euróai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén szerdán.

 

Washington Donald Trump amerikai elnökválasztás Joe Biden
Kapcsolódó cikkek