Közélet

Az amerikai hadsereg felülvizsgálja Kína-stratégiáját

Külön munkacsoport fog a Kína jelentette növekvő kihívással foglalkozni.

Az amerikai hadsereg új munkacsoportot hoz létre Kína-stratégiája felülvizsgálatára, egyebek mellett a titkosszolgálati, technológiai, katonai kérdéseket fogják elemezni – közölte Joe Biden új amerikai elnök helyi idő szerint szerdán.

A 15 tagú munkacsoport jelentése hónapokon belül elkészülhet, és szakértők szerint rendkívül hasznos lehet Lloyd Austin védelmi miniszter számára.

Így fogjuk kezelni a Kína jelentette növekvő kihívást, illetve biztosítani, hogy az amerikai nép megnyerje a jövő versengését

– szögezte le Biden a védelmi minisztériumban tett első látogatásán. Hozzátette, ehhez a kormányügynökségek együttműködésére, a két nagy párt támogatására, illetve erős szövetségekre és partnerségekre van szükség. Ely Ratner, a védelmi tárca vezetőjének Kína-tanácsadója vezeti a munkacsoportot.

Fotó: Getty Images

Az Egyesült Államok hadserege több más hasonló felülvizsgálatot indított, például a közel-keleti katonai jelenlét vagy a helyzetének kérdéseiről.

Biden egyebek mellett kijelentette, hogy elődjével ellentétben ő soha nem csinálna politikai kérdést a hadseregből.

„Soha nem fogom tiszteletlenül kezelni önöket, nem fogok politikai ügyet csinálni a munkájukból. Ez személyes számomra. A Biden család katonacsalád” – fogalmazott.

Joe Biden amerikai-kínai kapcsolatok amerikai hadsereg
Kapcsolódó cikkek