BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy hétvégén akár egymillió ember is beoltható

Az oltások lebonyolításában 102 kórház, 131 szakrendelő, illetve további 5004 háziorvosi rendelő vesz részt. 

Kiszivárgott az Országos Kórházi Főigazgatóság levele, amelyben a koronavírus-járvány elleni oltási tervet mutatják be. A levélben azt írják:

az egészségügyi intézményrendszerben az oltási szakaszokban 102 kórház, 131 szakrendelő, illetve további 5004 háziorvosi rendelő vesz majd részt.

Az oltás terv két szakaszból áll, az ütemezettből („Ü”), valamint a tömeges („T”) oltási szakaszból. Utóbbira akkor kerülhet sor, ha legalább egymillió ember számára rendelkezésére áll majd a koronavírus elleni vakcina.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az „Ü” oltási szakaszban az elképzelések szerint 102 fekvőbeteg ellátó esetén kórházanként hat oltópont kialakításával a kórházak összesen 73 440 oltást képesek beadni naponta. A 131 szakrendelőben pedig szakrendelőnként két oltópont kialakításával, naponta 31 440 ember lehet beoltani. Az 5004 felnőtt és vegyes háziorvosi praxisban pedig 100 080 további ember is beoltható naponta, tehát ebben a szakaszban napi 204 960 ember oltható be.

Az úgynevezett „T” oltási szakaszban pedig már kórházanként 15 oltópont kerül kialakításra, és a megnövelt munkaidővel a kórházak 183 600 embert olthatnának be naponta.

Ebben a szakaszban szakrendelőnként öt oltópont kialakításával további napi 78 600 embert lehetne beoltani, a háziorvosi rendelők megnövelt kapacitásaival pedig még 250 200 embert.

Így egyetlen nap alatt 512 400 ember lenne országosan beoltható, egy jól koordinált oltási hétvégén pedig akár 1 024 800 ember beoltása lehetséges a levél szerint.

Ahhoz, hogy az oltási terv megvalósulhasson Takács Péter országos kórház főigazgató levele szerint az oltóhelyeken két adminisztrátorra, egy vizsgáló orvosra és két egészségügyi dolgozóra lesz szükség.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.